Poliser i mörker.
Antalet skottlossningar ökar i länet. Foto: Johan Nilsson/TT

Fi: Inför vapenamnesti – nu

0:46 min

Efter gårdagens skjutning i Skärholmen i södra Stockholm, där en ung man miste sitt liv, vädjar Feministiskt initiativ i Stockholm till regeringen.

Fi vill skärpa arbetet för att stoppa vapeninförseln till Sverige. Partiet vill också att den planerade vapenamnestin som ska införas 2018, införs redan idag.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ, menar att läget är akut.

– Allt måste göras för att sätta stopp för det dödliga våldet i förorterna, skriver hon i ett pressmeddelande.

Det var i går, onsdag den 1 februari, som polisen fick larm om skottlossning i Skärholmen. Två personer hittades skjutna på platsen varav den ena senare avled.

– Unga i landets storstäder mördas på löpande band och ännu finns ingen handlingsplan. Nu måste regering och kommuner samarbeta för att kunna säkra att unga i förorten kan få leva klart sina liv, fortsätter Anna Rantala Bonnier.

Vad innebär vapenamnesti?

Skjutvapen.

Vapenamnesti innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det, kan lämna in dessa till en polismyndighet utan att riskera åtal eller straff för det olovliga innehavet.

Under en vapenamnesti kan du vara helt anonym. Du behöver alltså inte besvara några frågor eller uppge ditt namn.

Syftet är att minimera förekomsten av illegala vapen i samhället.

Alla vapen som lämnas in till Polisen kontrolleras mot Polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om en ägare kan identifieras skickas en underrättelse till denne som sedan har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om detta inte görs tillfaller vapnet staten. Om ingen ägare kan identifieras är grundregeln att inlämnade varor skrotas genom att brännas/smältas ned.

Vid tidigare amnestier (1993 och 2007) fick Polisen in cirka 17 000 respektive 13 000 skjutvapen samt 15 respektive 14 ton ammunition. Den största andelen bestod vid båda tillfällena av gevär, därefter kom enhandsvapen. Några tiotal utgjordes av helautomatiska eller luft-, fjäder- och harpunvapen.

Källa: Polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista