Författaren Kajsa Gordan.
Författaren Kajsa Gordan. Foto: Viktor Gårdsäter.

Författare: Omskakande att möta de gömda barnen

7:37 min

Författaren Kajsa Gordans bok Om jag får stanna handlar om hur det är att vara klasskompis med någon som flytt till Sverige – och kanske inte får vara kvar här.

Författaren Kajsa Gordan skriver om kompisarna Ilona och Stella. Men Ilonas familj lever gömd och hon får till exempel inte vara med på några klassfoton.

– Jag tänkte inte alls skriva om det här från början. Men temat tog sig in i min bok när jag läst om barn som hjälper sina klasskompisar när de ska bli utvisade.

Du har inför skrivandet av boken intervjuat människor som lever gömda. Hur var det?

– Det var omskakande att träffa de här familjerna. Och jag trodde nog att barnen direkt skulle berätta mer om hur det känns att leva gömd. Sedan kände jag hur naivt det var, de gör ju så klart det för att slippa tänka på sin situation.

Vilken betydelse tror du att boken får?

– Att man fortsätter att bry sig om varandra. Det är viktigt att inse att det inte finns ett "vi och de". Vi är samma, det kunde lika gärna vara jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista