Johan Elvfer informationschef i Ekerö kommun
1 av 3
Johan Elvfer informationschef i Ekerö kommun. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Ett av mailen som skickats till kommunenkommunen
2 av 3
Ett av mailen som skickats till kommunen. Foto: Peter Johanssopn/Sveriges Radio
Meddelanden på facebook
3 av 3
Meddelanden på Facebook. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Anställda i Ekerö fick överfallslarm efter hot

1:38 min

Ett stort antal hotfulla mejl och tjänstemän som tvingades ha överfallslarm. Det blev verklighet i Ekerö kommun efter uppgifter om att chefer i kommunen åkt på en fjällresa och druckit alkohol för skattepengar.

Det var strax innan jul förra året som Aftonbladet publicerade artiklar med uppgifter om att Ekerö kommun använt runt två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till krogbesök, alkohol och annan representation.

Bland annat skriver tidningen om en resa till Vemdalen. Priset blev över 14 000 per person och notan på närmare 250 000 kronor skickades till kommunens skattebetalare.

Efter de här uppgifterna rasade hotfulla och hatiska brev in till kommunen. Hatet riktades främst mot två personer – kommunens informationschef Johan Elvfer och kommundirektören Lars Hortlund.

Efter artiklarna fick båda tjänstemännen överfallslarm och kommunen fick vidta ett rigoröst säkerhetsarbete.

– Vi har fått ge dem ett personlarm och se över säkerheten hemma hos dem till och från arbetet. (Vi har fått se över) hur de rör sig, just i det här fallet fick vi se över ganska mycket i deras liv, säger Stefan Persson, säkerhetschef i Ekerö kommun.

Stefan Persson läser upp några av de hotfulla meddelandena som tjänstemän i kommunen fick ta emot efter Aftonbladets artiklar.

Jag vet var du bor din jävel, sådana som du borde dö, parasitjävel du ska straffas, att han är ett jävla avskum, att sådana som du inte borde få leva.

– Det har varit extremt mycket kränkningar, säger Stefan Persson.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har gjort en undersökning kring hur många politiker som utsattes för hot trakasserier eller våld under valåret 2014.

Den visade att mer än var tredje förtroendevald i Stockholms län uppgav att de varit utsatta i samband med sitt politiska förtroendeuppdrag. Det gör att Stockholm tillsammans med Blekinge ligger i topp i landet när det gäller hot.

Stefan Persson tycker sig också se att hoten börjar drabba tjänstemän.

– Det har ökat de sista åren. Så fort vi har ett beslut så utsätts våra tjänstemän för extrem press både från medier och från våra medborgare.

Ingen anställd i Ekerö kommun är misstänkt för något i dagsläget. Enligt en av de som ingår i kommunens revision har man följt kommunens interna regler för representation. Till Mälaröarnas nyheter säger hon att all representation har bokförts korrekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista