Rinkeby-upplopp stor nyhet i USA

Upploppen i Rinkeby på måndagskvällen dominerade flera amerikanska nyhetsjättars rapportering. Washington Post och Fox News drog stort på händelsen och CNN hade journalist på plats.

Efter president Donald Trumps uttalanden om "se vad som hände i Sverige" har amerikanska medier tittat mot svenskt håll. Upploppen i Rinkeby i nordvästra Stockholm blev en stor nyhet. The Washington Posts artikel, med rubriken "Våldsamheter i Sveriges huvudstad dagar efter Trumps uttalanden", var en av tidningens mest lästa under tisdagen, skriver TT.

New York Times har en liknande rubrik och Fox News skriver: "Upplopp bryter ut i invandrardominerad svensk förort".

Mediebolaget CNN har en journalist på plats i Stockholm, och med rubriken "Vad hände i Sverige?" tas bland annat händelsen i Rinkeby upp. I inslaget intervjuas Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson utanför riksdagen. Karlsson backar Donald Trump och säger att han är "tacksam gentemot Trump" för att ha uppmärksammat frågan.

CNN-reportern säger sedan själv bland annat, med hänvisning till regeringen, att det inte finns något direkt samband mellan ökningen av asylsökande 2015 och Sveriges brottslighet.

Samtidigt har upploppet i Rinkeby också uppmärksammats av en lång rad högerextrema och invandringskritiska medier runt om i världen, skriver Svenska Dagbladet.

Det var i måndags kväll som polisen, i samband med ett ingripande, attackerades i Rinkeby med bland annat stenkastning. Polisen svarade med att avlossa skott, så kallad verkanseld. Under upploppet sattes även bilar i brand.

I ett tal i Florida i lördags tolkades Trump som att han påstod att en allvarlig händelse hade hänt i Sverige. Efter ifrågasättanden förtydligade han på söndagen att han syftade på ett tv-inslag — som visat sig innehålla en rad felaktiga uppgifter om asylinvandringen till Sverige och påstådda konsekvenser av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista