Muslimer i Stockholm hatas och hotas för sin religion

1:55 min

Allt fler muslimer i länet anmäler att de utsätt för hatbrott. Även anmälningar om hot och skadegörelse mot moskéer ökar.

Moskén i Bredäng i södra Stockholm utsattes för ett attentat i slutet av förra året.

 – Varje gång jag passerar här kommer jag direkt ihåg de tre hakkorsen och rökutvecklingen. Jag känner de hemska sakerna dagligen här. Det är hemskt, det är inte okej, säger Orhan Karan som är församlingens ordförande.

Det var en morgon i november som någon sprejade tre hakkors, skrev "döda muslim" på väggen och kastade in smällare i moskén i Bredäng. Smällaren var nära att tända eld på en matta. En månad tidigare hade någon hotat att bränna ner moskén.

Det har hänt att man har ritat hakkors utanför moskén eller utanför dörren, men nu kom de ett steg till och öppnade dörren och kom in. Vi vet inte hur långt de kommer nästa gång.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att allt fler stockholmare utsätts för brott för att de är just muslimer. Det kan handla om spottloskor, glåpord och hotbrev eller ett grishuvud utanför en moské. 2015 anmäldes 200 islamofobiska hatbrott i region Stockholm, dubbelt så många som 2012.

Se vår film om hat- och hotbreven mot Stockholms moské på vår Facebooksida

Statistiken för 2016 kommer först i höst, men flera moskéer som P4 Stockholm har pratat med säger att hoten ökar hela tiden.

En teori om varför islamofobiska attacker ökar är att hatet mot muslimer i Sverige stiger efter islamistiska terrordåd utomlands. 

– Polisen har gett oss indikationer på att det har lett till att många muslimer har blivit utsatta i någon slags hämndaktion, säger Carina Djärv, utredare på BRÅ.

Hos församlingsmedlemmarna i Bredäng finns rädslan efter attacken kvar. Orhan Karan berättar att vissa väljer att stanna hemma och att andra drar sig för att ta med sina barn till moskén.

Münübe Cömert kommer till moskén regelbundet.

– Ja, vi är jätteoroliga. Man vet inte när de kommer och när det händer igen. Det är jättejobbigt för oss, säger hon.

Attacker mot svenska moskéer

Hakkors på Stockholms moské. Lyssnarbild: Mahmoud Khalfi.

December 2013, Trollhättan: Ett avhugget grishuvud hittas vid huvudentrén till en moské.

Januari 2014, Stockholm: Den stora Stockholmsmoskén på Södermalm får entrén nedklottrad med hakkors.

September 2014, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.

September 2014, Södertälje: Fönster krossas på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.

December 2014, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand bryter ut. Fem personer förs till sjukhus, och polisen misstänker mordbrand.

Januari 2015, Uppsala: En så kallad molotovcocktail kastas mot moskén i Svartbäcken. Samtidigt blir porten sprayad med rasistiskt klotter.

Januari 2015; Svenljunga: Någon vandaliserar Svenljungas muslimska förenings lokal, som fungerar som moské. Utanför lokalen hittas ett grishuvud.

Juni 2016, Stockholm: Ett 50-tal mörkklädda män går till attack med grenar, stenar och flaskor mot en grupp människor utanför moskén på Södermalm. Fotbollshuliganer tar på sig attacken.

September 2016, Stockholm: Stockholms moské på Södermalm utsätts för en klotterattack.

November 2016, Stockholm: Smällare kastas in i moskén i Bredäng, mitt under morgonbönen. Hakkors och dödshot klottras i entrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista