Polisinsatser vid hjärtstillestånd räddar liv i Stockholm

1:39 min

Polisen är allt bättre på att ge hjälp i akuta sjukdomsfall utanför sjukhuset. Runt 130 stockholmare räddas årligen tack vore polisens hjärt-och lungräddning.

Peter Bjurén, polisinspektör ansvarig för livräddning och sjukvård i region Stockholm säger att allt började 2007 med en bättre larmkedja mellan sjukvård, räddningstjänsten och polisen.

– Överlevnaden när vi började med det här låg på 4-5 procent och idag är vi uppe i 17-19 procent. Det är en ganska kraftig ökning på överlevnad i Stockholm, säger han.

Polisen som redan patrullerar i Stockholm kan snabbt vara på plats. Vid hjärtstillestånd, där varje förlorad minut ger 10 procents mindre chans för överlevnad, kan detta vara skillnaden mellan liv och död.

– Där har vi klättrat oerhört snabbt. I nästan hälften av alla hjärtstoppslarm som sker utanför sjukhus är vi nu först på plats.

Ofta först på plats, bra utbildade och utrustade med bland annat 170 hjärtstartare åker Stockholms poliser nuförtiden på cirka 1 200 livräddningslarm per år.

Men egentligen är det inte vårt jobb, menar polisinspektören Peter Bjurén.

– Nej det är det inte. Men vi har en ganska enkel policy: liv går alltid först.

Polisens koncept SALSA – Saving Life In Stockholm Area – utvecklas och visionerna inför framtiden är fler hjärtstartare och bättre sjukvårdsutrustning i bilarna, en ännu effektivare larmkedja och mer utbildning i sjukvård.

– Vi ska bli tryggare, säkrare på akutsjukvård och livräddning när vi hamnar i de situationerna och där vi kan bistå ambulansen och sjukvården på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista