Djurgården vann avgörandet – till SM-final

1:30 min

Djurgården kommer att göra upp med HV71 om SM-guldet efter att ha besegrat Linköping i den avgörande semifinalen med 4-1.

Djurgården blev under söndagen klart för klubbens första final i SDHL efter att ha hemmabesegrat Linköping i Stora Mossen med 4-1 i den tredje och avgörande semifinalen.

– Helt jävla underbart. Vi har gjort en jättebra säsong men vi har framför allt kommit ihop bra som en grupp under slutspelet. Första målet betyder väldigt mycket så det var viktigt att få det, säger Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson till Radiosporten.

Djurgården hade en uddamålsledning efter den första perioden. Med drygt två minuter kvar av de första 20 så tog hemmalaget ledningen i powerplay genom norskan Andrea Dalen.

– För oss var det riktigt viktigt att få en fin start. Vi har kämpat på hela vägen och trott på det vi har gjort, säger Djurgårdens Andrea Dalen som hade en stormatch med tre poäng när finalplatsen säkrades.

Kort senare var danskan Josefine Jakobsen nära att utöka ledningen för hemmalaget men Florence Schelling höll tätt i det viktiga läget och Linköping gick in i periodvilan i ettmålsunderläge.

Men Djurgårdens 2-0 skulle komma i den andra perioden. Hanna Olsson högg på en läcker passning av 1-0-skytten Andrea Dalen – kom fri – och gjorde inget misstag mot Schelling i bortakassen. 

– Första målet blir väldigt viktig i en sån här avgörande och tät match. Sen har Linköping haft svårt att komma åt Djurgården. Man har svårt att komma till, framför allt i powerplay. Där har Djurgården lyckats bättre, sa Sveriges förbundskapten Leif Boork till Radiosporten inför den tredje perioden och fortsatte:

– Jag tycker att Hanna Olsson har haft en väldigt bra form i Djurgården den senaste tiden. Och även Lovisa Berndtsson i målet har gjort det väldigt bra och spelat jämnt och stabilt.

I den tredje perioden kom 3-0 i via ett friläge efter kontring i numerärt underläge genom Tina Enström, assisterad av Andrea Dalen som med det registrerades för sin tredje poäng i matchen.

Ingrid Morset reducerade i powerplay till 3-1 med sju minuter kvar av slutperioden och skakade liv och nerv i semifinalen.

Matchen avgjordes dock helt i och med Rebecca Stenberg 4-1-mål i tom kasse. Vilt jubel utbröt efter att slutsignalen ljudit.

– Det här är jättestort. Att få spela om SM-guldet... Vi är jätteglada, säger Djurgårdens rekryteringsansvariga Danijela Rundqvist till Radiosporten.

I och med att Djurgården gör sällskap med HV71 i finalen så kommer en mästare att koras för första gången – varken Djurgården eller HV71 har tidigare vunnit SM-guld.

Finalen blir inte bara Djurgårdens första. Även HV71 spelar final för första gången.

Hos gästande Linköping var stämningen dyster efter uttåget. I och med förlusten missade laget chansen att nå SM-finalen för fjärde året i rad.

– Skitsurt, absolut. De kanske hade några fler chanser. Men det är som med alla jämna matcher – de som gör flest misstag förlorar, säger Linköpings Anna Kjellbin till Radiosporten.

Finalserien inleds på onsdag i bäst av tre matcher. Djurgården som har hemmaplansfördel inleder borta i Jönköping.


MATCHFAKTA

Djurgården-Linköping 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (17.58) Andrea Dalen (Molly Engstrom, Josefine Jakobsen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (3.16) Hanna Olsson (Andrea Dalen).

Tredje perioden: 3-0 (11.15) Tina Enström (Andrea Dalen) spel fyra mot fem, 3-1 (12.43) Ingrid Morset (Anna Rydberg, Pernilla Winberg) spel fem mot fyra, 4-1 (18.35) Rebecca Stenberg (Molly Engstrom).

Skott: 29-24 (12-7, 8-7, 9-10).

Utv, Djurgården: 5x2. Linköping: 2x2.

Domare: Katarina Timglas, Vällingby, och Andreas Röhr, Kristinehamn.

Publik: 334.

Djurgården vidare med 2-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista