Skjuter till 500 miljoner till försvaret

Sänds kl. 00.00 - 00.00

Partierna bakom försvarsuppgörelsen 2015 är överens – 500 miljoner kronor extra till försvaret redan i år. Det avslöjades vid en pressträff på måndagen.

Partierna bakom försvarsuppgörelsen 2015 har träffat en ny överenskommelse för försvarsanslagen under kommande år, avslöjar Svenska Dagbladet.

Klockan 11.30 höll företrädare för de fem partierna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – en gemensam presskonferens i riksdagen.

Förhandlingarna i den så kallade försvarsgruppen har pågått under två månader, sedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari, och gick in i slutfasen under förra veckan. Den gångna helgen har partierna kommit överens om vilka anslagsnivåer som ska gälla, enligt SvD.

– De fem partierna har kommit överrens om är att avsätta 500 miljoner kronor, med inriktning på effekter 2017, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid pressträffen.

För ett par veckor sedan presenterade ÖB Micael Bydén budgetunderlaget för 2018, som anger att försvaret saknar 6,5 miljarder kronor för kommande tre år.

Försvarsminister Peter Hultqvist klargör att de här 500 miljonerna inte är att räkna in i de kraven som ÖB lagt till 2018, de här är utöver.

Pengarna ska gå till att kommuner och landsting, och även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska få ökade resurser.

I budgetunderlaget finns också en hemlig lista på åtgärder som, enligt ÖB, skulle stärka försvarsförmågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista