Linda Lindblom
Linda Lindblom. Foto: Daniel Klaar/Sveriges Radio

Huddinge lyckas fånga upp gängavhoppare

"De som vill hoppa av får ett effektivt stöd"
2:52 min

Det råder stor skillnad mellan Stockholmskommunerna i arbetet med personer som vill lämna kriminella gäng. I Huddinge arbetar personalen med en framgångsrik metod.

Enligt Stockholmspolisen pågår tolv gängkonflikter i regionen och arbetet mellan kommunerna i avhopparverksamhet skiljer sig åt markant. 

I en intervju med P4 Stockholm lyfter experten och kriminologen Camila Salazar Atias särskilt fram Huddinge kommun som ett exempel på en kommun som har förstått vikten av att stödja avhoppare.

Linda Lindblom är den som ansvarat för trygghetsskapande i Huddinge. Hon berättar att de fick ett uppdrag av politikerna efter att ett kriminellt gäng etablerat sig i ett av Huddinges villaområden under 2013.

– Då fick vi i uppdrag att våra politiker att jobba med den organiserade brottsligheten.

Då började en kartläggning av ungdomarna och kommunen såg över vad man kan göra för att inte bidra till att kriminella gäng får fäste i Huddinge.

Hur har ni jobbat med dem som vill hoppa av ett gäng?

– Vi har inte en konkret avhopparverksamhet. Vi ser i stället till att de som vill hoppa av kan få ett effektivt individuellt stöd, säger Lindblom.

Vad är det för typ av stöd man kan få?

– Ibland kan hotbilden vara så stor att man inte längre kan vistas i kommunen och ibland kan det handla om stödsamtal eller hjälp in i psykiatrin.

– Vi ser till att man snabbt ska få komma i kontakt med en socialsekreterare. Det vi hade sett tidigare var att personerna bollades mellan olika instanser. Men när de väl är motiverade behöver de snabbt få hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".