Stort behov av mötesplats för isolerade kvinnor

1:30 min

Äldre kvinnor i Spånga-Tensta behöver en mötesplats för att bryta isolering, förbättra sin hälsa och stärka sitt engagemang i samhället. Det skriver en grupp boende i ett medborgarförslag.

Tolken Fatima Mohamed möter många isolerade kvinnor.

– Jättemånga är isolerade och sitter hemma under dagarna utan något att göra, säger hon.

Jag träffade en äldre kvinna som inte varit ute på tjugo dagar och inte visste om att det snöade ute. Nu är hon rädd för att gå ut och handla sin mjölk.

Hon är en av dem som skrivit medborgarförslaget efter att i sitt yrke som tolk ha mött många kvinnor som behöver en plats att träffa andra kvinnor.

Medborgarförslaget är ett resultat av en cirkelkurs Fatima Mohamed gått om hur man kan påverka politiker i sin stadsdel. Förslaget backas upp med en enkät där kvinnor tillfrågats om behovet av en egen mötesplats, vilket visade sig vara stort.

Den senaste tidens satsningar i stadsdelen har varit för unga tjejer. Men Fatima Mohamed anser att en mötesplats för kvinnor från 50 år och äldre skulle fylla ett stort tomrum.

– De flesta är pensionerade eller har aldrig arbetat i Sverige, och de är isolerade och hänger inte med i samhället. Om man hjälper  kvinnorna så tror jag att man samtidigt hjälper ungdomarna. För om kvinnorna hänger med i samhället kan de förstå sina barn, säger hon.

Flera som Fatima Mohamed mött känner sig deprimerade eller har sömnbesvär av isoleringen. Många har otillräcklig hälsoinformation medan andra saknar grundläggande samhällsinformation och har aldrig röstat i val.

Därför tycker Fatima Mohamed att mötesplatsen ska drivas av stadsdelen och inte som enskild förening.

– Det här ska vara en mötesplats för alla kvinnor och inte för en enskild föreningsgrupp. Hit ska alla kvinnor oavsett vilket språk de talar och land de kommer ifrån vara välkomna, säger Fatima Mohamed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista