Efter granskning: Landstinget minskar konsultinköp

1:46 min

Landstinget ska minska sin byråkrati för att mer pengar ska kunna läggas på kärnverksamheten hälso- och sjukvård. Bland annat ska landstinget rensa bland de omfattande konsultinköpen för miljardbelopp.

– Vi ser dubbeljobb, trippeljobb och oklara ansvarsförhållanden. Jag, och många i landstingshuset med mig, anser att det har blivit en alldeles för slentrianmässig användning av konsulter, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

– Det syns på kostnaderna som dragit iväg, och det här behöver vändas, säger hon.

Att frigöra resurser för att satsa på kärnverksamheten, vad betyder det konkret?

Det betyder att de pengar som vi kan få loss genom minskad byråkrati, färre konsulter och lägre lokalkostnader i stället kan användas där de behövs. Vi måste bygga ut sjukvård och kollektivtrafik, och våra innevånare behöver en god verksamhet också i morgon och i övermorron, säger Irene Svenonius.

Effektiviseringsprogrammet som landstingsalliansen nu lanserar kommer efter P4 Stockholms omfattande granskning för några månader sedan om konsultkostnader som vuxit med miljardbelopp de senaste åren.

– Vi har tagit starkt intryck både av P4 Stockholms granskning och av den granskning som landstingsrevisionen gjort kring samma ämne, säger Irene Svenonius.

Frågan är hur mycket pengar som kan sparas genom att föra över kostnader från byråkratin till verksamheten på golvet.

– Mitt uppdrag till högsta tjänstemannen, landstingsdirektören är en besparing på minst två miljarder kronor de närmaste åren, säger Irene Svenonius.

Det är mycket pengar, och många vårdplatser?

- Javisst, och dessutom många löner till sköterskor. Men vi är mer i behov av sådana än av byråkrater. Hellre en sjuksköterska till och en byråkrat mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista