Bråk i city efter Eldfesten

1:08 min

Två mordförsök, sexuellt ofredande och polis i trångmål. Det blev mycket stökigt under Eldfesten, säger Norrmalmspolisen.

– Det urartade. Det var flera gäng med framförallt yngre personer, ja ensamkommande som vi kallar dem, som bråkade med varandra, säger Kristofer Samsing, vakthavande stationsbefäl på Norrmalmspolisen vid halv ett på tisdagsnatten. 

Senare under onsdagsmorgonen säger Kristofer Samsing att han inte vet riktigt vet vilka gäng det handlar om, det ska nu utredas.

Klart står att en 18-årig man vårdas på sjukhus för mycket allvarliga skador. Han blev vid niotiden knivhuggen i ryggen och i sidan. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt, enligt polisen. Polisen har en misstänkt gärningsman, en man i 25-års åldern. Ingen är dock gripen. Polisen arbetar med att finna och förhöra vittnen.  

Ytterligare en 18-årig man vårdas på sjukhus för knivhugg i axeln, något som polisen först rubricerat som grov misshandel men snart därefter som mordförsök.

Polisen har också upprättat anmälningar om sexuellt ofredande, ofredande och misshandel. Upp emot 30 personer kördes iväg under kvällen, i ett försök att avleda bråk. Inga personer har gripits under kvällen, men det finns ett antal utpekade. 

– Vi fick också rapporter från poliser i trångmål och skickade förstärkning. Vi hade till och med poliser som eskorterade ett gäng tillbaka till Uppsala. Det var bråk på pendeltåget och vi fick överlämna dem till Uppsalapolisen, säger Kristofer Samsing. 

Eldfesten är en fest för att fira in det persiska nyåret och lockade enligt arrangören tiotusentals besökare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista