Louise mixar japansk och svensk folkmusik – på sin nyckelharpa

4:10 min

27-åriga Louise Bylund har alltid haft ett intresse för svenska folktraditioner. Efter fem år i Japan mixar hon nu svensk och japansk folkmusik på sin nyckelharpa.

Louise Bylund från Sundbyberg hittupptäckte nyckelharpan redan när hon var 11 år.

– Jag har sedan barnsben haft ett intresse för svenska folktraditioner. Men det tog ett tag att hitta en lärare för att spela nyckelharpa, säger Louise.

Sedan dess har Louise Bylund spelat nyckelharpa, i över 15 år. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Louise Bylund riksspelman – ett slags kvalitetsstämpel där teknik, historia och framförande är centralt.

– Det är riktigt nervöst. Man får spela framför en jury, så man har alla ögonen på sig. Det var bara att köra och öva. Och för ett och ett halvt år sedan så gick det äntligen, säger hon.

Efter att ha flyttat till Japan för att lära sig språket blev Louise kvar där i fem år. Där fanns en nyckelharpeförening med ett 30-tal japaner som Louise gick med i. Nu kombinerar hon japansk och svensk folkmusik.

– Det är lite lugnare musik, men det är väldigt nostalgisk ton på det. Precis som den svenska folkmusiken. Och mycket sånger om kärlek eller hembygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista