Nytt på bio: Kaxig girlpower och mesigt odjur

4:07 min

Mirja i filmen Dröm vidare, väljer mellan tjejgänget hemma i Alby eller ansvaret för den svårt sjuka mamman och lillasyster. En film som imponerar på recensent Björn Jansson.

Dröm vidare är en kaxig explosion med kriminalitet, men också ett uppvaknande där ett städjobb kanske kan vara vägen in i vuxenlivet.

Det är en ganska rak och inget extra filmiskt. Det handlar om Mirja som kommer ut från fängelset och möts av sitt gamla tjejgäng och lillsyrran. Ska Mirja ta ansvar för den svårt sjuka mamman och lillsyrran eller ska hon hänga med gänget som vill göra en kriminell kupp. Dröm vidare får en fyra i betyg.

I am not your negro är ordets film, en intellektuell uppgörelse med rasismen mot de svarta i USA. Den är snyggt hopfogad, en anklagelse men ingen hat-akt. Det här är en dokumentär-essä för den som vill ha något att tänka till. Jag ger en fyra i betyg. Men det är ingen popcorn-film.

Skönheten och Odjuret är veckans storfilm, i alla fall enligt SF Bio, som kvalitesmässigt känns den ganska trist.

Emma Watson gör skönheten och Dan Stevens får vara odjur - ett mesigt odjur. Mellan karaktärerna finns ingen kemi och handlingen är minst sagt spretig. Här har vi Sound of Music-ängar, vargar som mig att tänka på Twilight och en by som är konstgjord. Visst finns det maffiga och vackra scener, men det känns som en ganska meningslös nyinspelning. Jag ger filmen en tvåa.

Ljus i natten är på ytan naivt berättad, långsamma tystlåtna figurer vandrar eller åker genom välpatinerade landskap. Men här finns också humorn, värmen och finesser i det långsamma.

Det handlar om Khaled från Syrien som hamnat i Finland och söker asyl. Och möter både oförstående myndigheter och människor som vill hjälpa. Det är lite yxigt ibland, inte minst mot slutet, men betyget hamnar på en fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista