Bussförare i stor demonstration för bättre arbetsvillkor

1:54 min

Mer än 100 bussförare som kör för SL-entreprenören Keolis protesterade på onsdagen utanför företagets huvudkontor på Kungsholmen.

Plakat, talkörer och en protestlista som överlämnades till företagets ledning innan förarna tågade vidare mot landstingshuset på Kungsholmen.

Christer Swansson, huvudskyddsombud och talesperson för demonstranterna, säger till P4 Stockholm att man nu skruvat ett snäpp för mycket på försämringarna.

Bussföraren Jannika Magnusson går med i tåget för att hon protesterar mot sin bristande arbetsmiljö, säger hon.

Bussförarna på plats, uppskattningsvis en god bit över hundra, protesterar mot vad de ser som en lång rad försämringar som har införts, eller som är på väg.

– Vi vill ha längre semester, och ha kvar vår helgledighet. Men jag har fått veta att den ryker nästa år, säger Jannika Magnusson.

Enligt Keolis ledning görs förändringarna inte med syfte att spara pengar, utan för att få till en rättvisare schemaläggning för alla medarbetare.

Affärsomådeschef Alexis Kahlmann säger till P4 Stockholm att det är livsviktigt för Keolis att framöver kunna locka nya, yngre förare och i synnerhet kvinnor till företaget.

Efter att ha tågat till landstingshuset lämnades demonstranternas kravlista till trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Tamsons lovade att studera kravlistan men sade samtidigt att han inte kan utlova några förändringar.

– Som politiker gör man klokt i att inte blanda sig i något som egentligen är en sak mellan fack och arbetsgivare, säger Tamsons.

– Men jag vill gärna informera mig, och ta reda på vad det är som missnöjet grundar sig i. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista