Nya flygplan bullrar lika mycket som gamla

1:27 min

Nya plan på Bromma kommer att bullra lika mycket som de gamla trots att flygplatsen lovat tystare flyg.

Det är Brussels Airlines som nu byter plan och att ljudet inte sänks får kritik av Katarina Luhr (MP) miljöborgarråd i Stockholm.

Det är både förvånande och beklagligt, vi har ju väldigt många i Stockholm som är bullerstörda från just Bromma flygplats.

– Swedavia har ju hävdat att nya plan kommer att bli tystare och nu ansöker man om att få trafikera flygplatsen med plan som hänger precis på gränsen för att klara bullerkrav, säger Katarina Luhr.

Det är trafiken mot Bryssel som ska förnyas enligt Peder Grunditz, som är flygplatschef. Och han menar att det inte finns några plan som bullrar mindre.

– De kommer att flyga med modernare plan men som bullrar lika mycket  för idag finns inget alternativ för det här bolaget, säger Peder Grunditz.

Stockholms stad är inte imponerade över ljudnivån och blir den inte lägre kan de tänka sig tuffare villkor.

– Vi kan ju skriva om miljötillståndet. Det är en lång och omfattande process men det är något vi får titta på för buller är ett stort miljö och hälsoproblem, säger Katarina Luhr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista