Fler fall av mässling – smittat barn i förskola

2:25 min

Fler fall av mässling har upptäckts i Stockholmsområdet. Totalt är nu tio smittade, varav sju barn. Ett av barnen har varit i förskolan och barnens föräldrar ska nu informeras.

Mässling är extremt smittsamt och kan i värsta fall leda till akut hjärninflammation med bestående skador. Risken för komplikationer är stor bland spädbarn, där sjukdomen kan vara dödlig.

Det som är extra olycklig just i ett av fallen är att ett smittat barn har gått till förskolan. Där kan andra ovaccinerade små barn har smittats.

Det kommer inte att göras någon vaccinationsinsats på den drabbade förskolan, men alla föräldrar på förskolan kommer att informeras om vad som hänt.

– Det har gått så många dagar, att vaccinera nu ger ingen skyddad effekt. Nu får man se om det är några som insjuknar. Rent allmänt rekommenderar vi alla som inte vaccinerat sina barn på 18 månader eller över att göra det, säger Per Follin.

Fakta om mässling

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista