Spånga-Tenstas förvaltning får ny adress

1:40 min

Nu ska många av de boende i Spånga-Tensta få närmare till sin stadsdelsförvaltning. Efter många turer ska kontoret, som sköter bl.a. förskolor, äldreomsorg och sociala frågor ska flytta.

Flyttlasset går från ett industriområde till centrala Tensta. Kämpingeskolan ska rivas och ge plats för det nya kontoret. Det bekräftar i dag Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

– Helt riktigt. Det är något som vi har tittat länge på och nu har vi funnit platsen på Kämpingeskolans nuvarande lokalisering. Det området ska utvecklas dels till stadsdelsförvaltningskontor men också med lägenheter, butiker och samlingslokaler, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Det har varit många turer kring flytten av Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningshus, vilket P4 Stockholm rapporterat om tidigare.

Redan år 2008 tvingades förvaltningen flytta ifrån Tensta till Lunda industriområde på grund av dåliga lokaler som sedan kom att rivas.

Stadsdelsförvaltningen lokaliseras där medborgarna bor.

Det var från början tänkt som en tillfällig lösning men ju fler år som gick desto starkare blev kritiken från boende och företagare i Tensta, som upplevde en allt sämre centrum-miljö.

– Det är positivt att vi gör något med området som idag ibland upplevs som otryggt ur ett stadsmiljöperspektiv, att vi får fler butiker och samlingslokaler men också att stadsdelsförvaltningen lokaliseras där medborgarna bor. Så det här är "win-win", säger Wanngård (S).  

Enligt Wanngård befinner man sig nu i ett planeringsstadium med en tänkt inflyttning våren 2021.

Tidigare har stadens politiker också diskuterat en flytt av utbildningsförvaltningen till Tensta, något som sedan stoppades på grund av en alltför dyr nota.

Nu hävdar Karin Wanngård att det fortfarande finns en möjlighet till att någon av stadens förvaltningar flyttas till Tensta.

– Vi tittar fortfarande på möjligheten med lokaliseringar av fler förvaltningar i området, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista