Män för Jämställdhet: Sexskämten måste stoppas

1:43 min

För att våld och sextrakasserier inte ska eskalera, måste sexistiska skämt och skojbråk stoppas i tid. Det säger Luis Lineo vid organisationen Män för Jämställdhet.

Som P4 Stockholm berättat sextrakasseras var tionde tjej i Upplands Väsby minst en gång i veckan, enligt kommunens folkhälsorapport.

Ett stort dilemma är att trakasserierna har normaliserats och att påhoppen blivit så vanliga att ungdomar som utsätts inte förstår att det handlar om en kränkning. Det säger Louis Lineo, ordförande i organisationen Män för Jämställdhet, som bland annat driver en chattlinje dit killar kan höra av sig.

– Det är så pass normaliserat att även den som utsätts för det inte förstår att det är fel. Det känns fel, men man kan inte verbalisera det som ett övergrepp eller våld.

Om vi ska komma tillrätta med det grova våldet så måste vi börja med det som är nere på sexistiska skämt, så kallat skojbråk.

Tjejerna i Upplands Väsby som P4 Stockholm pratat med tröttnade på att bli tafsade på och kallade horor – de valde att gå till rektorn och berätta men fick ingen hjälp.

– Jag och min kompis gick till rektorn förra året men det hände inget fast han sa att han skulle ta upp det. Jävligt dåligt, det borde bli stopp på det, säger en av tjejerna.

Luis Lineo menar att de vuxnas agerande är avgörande.

– Hur den rektorn agerar kommer att avgöra om det blir fler trakasserier på den här skolan eller inte. När man jobbar med de här frågorna måste man gå via rektor, lärare, andra vuxna på skolan och föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista