Stor ökning av beslag av vapen och farliga föremål

1:45 min

Tullens beslag av vapen och andra farliga föremål har ökat dramatiskt sedan några år. Under förra året gjorde gränsskyddet i Stockholm mer än fyra gånger fler beslag än året innan.

Under 2016 gjorde gränsskyddet i Stockholm över 5 200 beslag av farliga föremål och andra vapen – en stor ökning jämfört med tidigare år.

Det handlar inte om skjutvapen, utan främst elpistoler, kaststjärnor, pepparsprej och stilettknivar.

– Det här är en typisk elpistol som vi hittat, den ser ut som en ficklampa men har också en elpistolsfunktion, säger Mats Pettersson, enhetschef för gränsskyddet i Stockholm när han visar upp ett beslag.

Året innan, 2015, beslagtog gränsskyddet drygt 1 200 föremål. Även det var en ökning jämfört med 2014. Beslagen görs främst i post och försändelser. De flesta farliga föremålen hittas vid Arlanda där många paket från utlandet passerar. 

Under förra året bestod den största ökningen av batonger.

– Det är både teleskopbatonger, sådana man kan slå ut, och den vanliga gummibatongen, säger Mats Pettersson.

Och det här ser ut som en lång tubkikare?
– Ja, det är en kombinerad batong med el, så den känns lite extra farlig.

Enligt Mats Pettersson har gränsskyddet inte blivit bättre på att hitta de farliga föremålen. Utan det handlar om att antalet föremål som skickas till landet har blivit fler.

– Man kan bara gå in på nätet och kolla, det är lätt att köpa de här. Med några knapptryck har du köpt något för bara några hundra kronor och om du har tur så har du den i brevlådan några dagar senare.

– Men de (föremålen, reds anm.) är lätta att hitta för oss, så det borde vara ett flöde som ökat, säger Mats Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista