Lina Hultqvist: Skolan är den plats som är vanligast för sexuella trakasserier

3:01 min

Unga tjejer utsätts dagligen för sexuella trakasserier i skolan. Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer, berättar att det är vanligare än man tror.

P4 Stockholm har tidigare skrivit om att många unga tjejer i Upplands Väsby utsätts för sexuella trakasserier. Var tionde tjej i gymnasiet uppger att de trakasseras en gång i veckan eller mer, visar kommunens folkhälsorapport.

– Det är beklagligt på många sätt och vi ser också tendenser på att skolan är den plats där det också är vanligast, säger Lina Hultqvist.

– Det är allvarligt när eleverna inte kan vara trygga i skolan.

Det är inte bara i Upplands Väsby som tjejer utsätts för sexuella trakasserier. Lina Hultqvist berättar att bilden är generell för hela landet.

Eleverna får höra glåpord, de får kommentarer på sociala medier och framförallt är det unga tjejer som utsätts. De kan bli tafsade på fysiskt och de blir ständigt objektifierade i skolan.

– De kan inte gå i skolan utan att bli pekade på och objektifierade av andra människor, säger Lina.

Det här gör att eleverna känner sig otrygga och det sker både på nätet och i skolan. 

Hur arbetar ni för att stoppa detta?

– Vi jobbar med jämställdhet och har projekt för att stoppa det här. Helt ärligt så är trakasserier och kränkningar brott och de ska faktiskt anmälas. Det är viktigt att man tar det på allvar i skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista