Earth Hour blir en hel vecka i Åkersberga

4:06 min

I morgon lördag är det Earth Hour. Då kommer många att släcka lamporna under en timme. På Solbackens Montessoriskola i Åkersberga fortsätter engagemanget i en hel Earth Week.

Earth Hour har hållits sedan 2007 och det är Världsnaturfonden som ligger bakom kampanjen som uppmanar alla att släcka belysningen mellan 20.30-21.30 på lördagen den 25 mars för att uppmärksamma klimatfrågan.

På Solbackens Montessoriskola i Åkersberga jobbar man aktivt med att få barnen att tänka klimatsmart, berättar delägaren Mia Ehrson:

– Vi tycker att det är otroligt viktigt att börja jobba med små barn när det gäller frågor om hållbarhet och hållbar utveckling. Att lägga en grund och att de tidigt får egna erfarenheter.

Vad gör ni under veckan då?

– Just nu har vi tema energi så kopplat till Earth Hour har vi Earth Week under nästa vecka. Vi kommer att avsluta veckan med en elfri förmiddag då vi lagar mat ute på gården och bjuder föräldrarna på klimatbra fika, fortsätter Mia Ehrson.

Minna Liljedahl går i klass 2 på Solbackens Montessoriskola och hon tycker att det är roligt att vara med i det här arbetet och hon känner verkligen att hon gör en insats för miljön. Bland annat att genom att slänga mindre mat i skolmatsalen.

– Det kan vara lite svårt men det gäller att ta så mycket mat som man orkar äta upp.

Inför varje Earth Hour, som alltid inträffar den sista lördagen i mars, kommer det ofta argument om att Earth Hour inte är ett effektivt sätt att värna miljön och klimatet. Utan att det mest handlar om ett jippo.

Mia Ehrson tycker att Earth Hour är en viktig symbolhandling:

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något och det lilla bildar en helhet och därför blir det här viktigt. Vi hoppas att barnen vill vara med och göra nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista