Varför har vi egentligen sommartid?

3:59 min

Från och med söndag ska vi ställa fram klockorna till sommartid. Det gör att morgnarna blir något mörkare till en början, men kvällarna ljusare. Men varför gör vi det här? Sömnforskaren John Axelsson reder ut.

Att ställa om klockan är inte något nytt fenomen utan det har pågått i ett helt sekel. Tidigare var omställningen anpassad till det svenska klimatet men nu är det samma för hela EU. Sommartid infördes på försök 1916 men togs bort efter protester av bönder.

– Men sommartid har varit en diskussion sedan slutet på 1800-talet, säger sömnforskaren John Axelsson.

Men varför har vi sommartid?

– Initialt var det för att man skulle få längre dagar. Man skulle utnyttja de ljusa timmarna på sommaren så att man fick ljusare på kvällen och kunde gå upp tidigare på morgonen, säger John Axelsson. 

Det handlade både om att få ta del av solen utomhus längre men även att man skulle kunna jobba längre då det inte fanns samma möjlighet till annat ljus, förklarar John Axelsson vidare. 

Men dagens samhälle har ett annat förhållande till ljus i och med teknik och elektricitet. 

– Egentligen skulle vi ha sommartid hela tiden.

Enligt John Axelsson har vi förskjutit hela samhället tre till fyra timmar minst.

– Vi ska ju gå upp när solen går upp och när solen går ner ska vi börja förbereda oss på att lägga oss. 

Sommartid infördes sedan igen 1980. Att ställa fram klockan en timme påverkar oss. Sömnbristen leder till exempel till att antalet hjärtinfarkter går upp med tre till fem procent dagarna efter vi går över till sommartid. 

– Det är en extra belastning för systemet, att både ställa rytmen och att få sova lite mindre, säger John Axelsson.

Han fortsätter också med att förklara varför vi alla borde leva kvar i sommartid och aldrig återgå till vintertid.

– Det är mycket bättre att vi går upp lite tidigare och är ute lite mer. Vi är ute alldeles för lite i dagens samhälle vilket innebär att människor kan ha vilka rytmer som helst. 

– Ju mer vi är ute desto mer blir vi alla morgonmänniskor. 

Sömnforskarens bästa tips för att inte påverkas:

  1. Vara ute så mycket som möjligt
  2. Gå och lägg dig tidigare på lördagskvällen

Förtydligande: P4 Stockholm har förtydligat i artikeln angående hur länge sommartid har funnits som idé och hur länge vi har haft det praktiskt i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista