KD-kritik mot Earth Hour: Man lurar människor

5:26 min

Stockholms Stad kommer att delta i Earth Hour i morgon lördag genom att släcka ner flera stadsbyggnader – något som möter kritik från Kristdemokraterna i Stockholm.

Earth Hour är ett initiativ av Världsnaturfonden där alla uppmanas att släcka sina lampor mellan 20.30-21.30 på lördag kväll. 

Stockholm ses som förebild för framtidens miljöarbete. Men om staden ska delta i Earth Hour råder det delade meningar om. 

– Earth Hour är ju en internationell manifestation för alla som vill visa att de tar klimathotet på allvar. Det involverar både medborgare och städer. Vi tycker att det är viktigt att visa att vi också tar klimathotet på allvar i Stockholm, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad. 

Kulturhuset, Stadshuset och Tekniska nämndhuset är några av de byggnader som kommer att mörkläggas under en timme på lördag.

Alla är inte tudelat positiva.

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, anser att manifestationen är tandlös.

– Att vi i kommunstyrelsen ska besluta om att släcka ner byggnader som redan är släckta på lördagskvällar. Det blir bara en meningslös symbolpolitik.

Han säger även att han ser Earth Hour som en lögn då han anser att elektriciteten i Sverige är klimatneutral. I stället vill han se andra åtgärder.

– Huruvida Stadshusets tak är tänt eller släckt den 25 mars mellan 20.30-21.30 kommer inte att påverka Stockholms anseende utåt när det gäller klimatpolitiken, säger Erik Slottner.

Katarina Luhr anser däremot att det är viktigt att skicka en signal till Stockholms medborgare om att Stockholms Stad jobbar med frågan. 

– Det är som en signal att det här är någonting vi jobbar med tillsammans. Det tycker jag är jätteviktigt.

Det skulle vara pinsamt om vi inte var med. 

Lyssna på hela debatten ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista