Yallatrappan Vårby.
1 av 2
Zarlasht Ahmed och Senait Hadgu övar på svenska possesiva pronomen. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Bakning.
2 av 2
"Jag vill både laga mat och baka på vår restaurang", säger Senait (till höger) Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Nyanlända kvinnor startar eget kafé

Senait Hadgu: Jag vill inte vara hemmafru utan ha ett bra jobb
1:37 min

Projektet Yallatrappan ska få nyanlända kvinnor i Huddinge att ta makten över sina egna liv. Om ett år ska de ha öppnat ett kafé i Vårby gård.

– Yallatrappan, det är ett jobb i framtiden. Jag älskar att jobba med människor, med kvinnor, jag tycker om jobba i samhället, säger Zarlasht Ahmed.

Tillsammans med fyra andra kvinnor håller Zarlasht Ahmed på att baka kärleksmums i köket på ABF Kultur- och bildningscenter i Vårby gård.

Zarlasht har varit i Sverige i två år. I Afghanistan jobbade hon på Röda Korset, och drömmen är att börja jobba i Sverige också.

Nu är hon är en av dem som deltar i projektet Yallatrappan. Idén kommer från Rosengård i Malmö. Där startades ett socialt företag, med samma namn, 2010. Syftet var att kvinnor som stod långt ifrån arbetsmarknaden skulle ta makten över sina egna liv, och fixa sina egna jobb.

Yallatrappan i Vårby är ett av sex projekt som fått pengar från Tillväxtverket för att utveckla sociala företag där nyanlända kan få jobb.

Målet är att kvinnorna här inom ett år ska starta ett kooperativt företag och öppna ett kafé, eller en restaurang, i området.

Under året som kommer ska de gå kurser i samhällsvetenskap, företags-och kökskunskap.

Men allra först måste de lära sig bättre svenska, säger deltagaren Senait Hadgu som inte vill fortsätta vara hemmafru som hon var i Eritrea.

– Jag vill inte vara hemmafru. Jag ska studera SFI och i framtiden ha ett mycket bra jobb, säger Senait Hadgu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".