Emilia Bjuggren
Emilia Bjuggren (S). Foto: SR & Christine Olsson/TT

Idrottsborgarrådet: Krävs fler träningsanläggningar

Emilia Bjuggren (S): Idrott måste in i byggplanerna
1:21 min

Det krävs fler träningsanläggningar och hårda krav på att planera in idrott när nya bostadsområden byggs. Det säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) efter kritiken mot elitklubbarnas förutsättningar.

Framgångarna för lagidrotten på herrsidan på vintern lyser med sin frånvaro. I handbollens högsta serie kämpar både Ricoh och Hammarby på den undre halvan av serien.

Magnus Grahn, som 2006 var med och förde Hammarby till klubbens första SM-guld, har tidigare i P4 Stockholm pekat på en rad olika faktorer som gjort att Stockholm har tappat mark inom elitidrotten.

Bättre bokningssystem, fler träningsanläggningar och kortare avstånd mellan tjänstemän och idrottsrörelsen är några av de brister Grahn menar finns i Stockholm.

I en debatt mellan Grahn och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) gav borgarrådet sin syn på kritiken. Hon bekräftar att det finns en skriande hallbrist och brist på träningsanläggningar i Stockholms län.

– Den här kritiken är relevant. Man måste planera in idrott när man bygger nya bostadsområden, vilket vi gör på Årstafältet och i efterhand försöker vi lösa det i Norra Djurgårdsstaden, säger Bjuggren.

Idrottsborgarrådet pekar också på den extra idrottsmiljard som ska hjälpa att bygga ikapp bristerna på idrottsytor.

– Helt klart är att Stockholm behöver fler träningsanläggningar, vi prioriterar det högt för att få fler barn och ungdomar fysiskt aktiva.

Men ni pratar barn och ungdomar. Ni prioriterar inte elitlagen?

– När vi bygger träningsanläggningar så kommer de elitlagen till det lika mycket, och det gynnar även elitverksamheten om det finns en bred barn- och ungdomsidrott, säger Bjuggren (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".