Philip Haglund, fotbollsspelare och entreprenör
Philip Haglund, fotbollsspelare och entreprenör. Foto: Louise Lundmark/Sveriges Radio.

Fotbollsspelaren lär barn att fatta pengar

4:32 min

När korsbandet slets av fick Brommasonen och fotbollsproffset Philip Haglund, 30, idén om att ge barn en digital veckopeng.

Philip Haglund har spelat fotboll hela sitt liv, bland annat Brommapojkarna, Holland, IFK Göteborg, Hammarby och nu i Uppsalaklubben Sirius.

Det var i match på Ullevi som Philip skadade sig.

– Jag skulle vända och trodde att någon sparkade på mitt ben. Då var mitt ben i helt fel läge och smärtan kom ganska fort, berättar han.

Philip Haglund förstod snabbt vad som hade hänt. Han hade dragit av korsbandet i knäet och blev borta från spel i nio månader.

– Jag vet inte om jag kan säga att jag blev deprimerad, men det var en jättejobbig period.

När Philip inte längre kunde spela fotboll fick han en idé - an app som riktar sig till barn.

– Den generation som växer upp nu har inte samma förutsättningar att förstå sig på pengar. Jag tycker faktiskt att det är dåligt att ingen har tagit större ansvar för det.

Förr fick man mynt eller sedlar i handen. Idag använder allt fler kort och mobiltelefon för att betala.

– Folk har inte kontanter längre. Det finns så många digitala verktyg för att vuxna ska hantera sina pengar, men inga för barn, säger Philip.

Tanken med appen Veckopengen är att barn ska lära sig värdet av pengar och få bättre koll på sin ekonomi. Här kan barnen tjäna pengar genom att bädda sängen eller städa rummet, lära sig spara och räkna ner till nästa veckopeng.

Och Philip Hagman tänker fortsätta med arbeta med appen.

– Det är fantastiskt kul. Sen får vi se hur länge jag spelar fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista