Bring och Lisa Nordh
1 av 5
Lisa Nordh fick sina brev bortslarvade. Foto: Ulf Bungerfeldt / P4 Stockholm
Lisa Nordh
2 av 5
Lisa Nordh. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Stockholm
Transportbil från företaget Bring
3 av 5
Transportbil från företaget Bring Foto: Ulf Bungerfeldt / P4 Stockholm
Postföretaget Bring Citymail i blåsväder
4 av 5
Postföretaget Bring Citymail i blåsväder Foto: Ulf Bungerfeldt / P4 Stockholm
Bring Citymails VD, Patrik Östberg
5 av 5
Bring Citymails VD, Patrik Östberg. Foto: Ulf Bungerfeldt/P4 Stockholm

Hundratals brev till patienter slarvas bort av Bring Citymail

"Vi vet inte var de försvunna breven har tagit vägen"
1:57 min

Bring Citymail brister allvarligt i sin posthantering. Många viktiga brev från sjukhusen till patienter försvinner spårlöst, vilket kan få mycket allvarliga följder.

Bring Citymail distribuerar post åt Stockholms läns landsting, till exempel viktiga brev från sjukhusen till patienter.

Lisa Nordh från Huddinge var nära att mista sin plats i operationskön, efter att fem brev som sjukhuset skickat försvann på vägen.

Lisa Nordh är arg och upprörd över missen. Hon skulle få besked i januari om en operationstid – men tiden gick. Hon ringde då upp sjukhuset eftersom hon har blivit lovad ett snabbt besked

– Då sa de att de skickat fem brev till mig. Den jag pratade med visste dessutom att hon skickat alla breven själv, och vi stämde av så att adressen var riktig, men inget hjälpte förrän jag skrev till Bring och klagade, säger Lisa Nordh och fortsätter:

– Jag blev ganska förbaskad.

Jag tycker det är katastrof, speciellt med tanke på att de här breven innehöll mina personliga uppgifter och vad behandlingen ska handla om.

– Det kanske inte jag vill sprida till hela världen och frågan är var breven faktiskt har tagit vägen nu. 

Bring Citymail distribuerar varje dag runt 12 000 landstingsbrev. Felprocenten uppges ligga på en halv procent, en siffra som landstinget bekräftar.

Det betyder att i genomsnitt 60 brev varje dag, eller runt 1 200 brev varje månad, som skickats från sjukhus till en patient inte hamnar rätt – och många försvinner alltså helt och hållet.

I Lisa Nordhs fall försvann fem viktiga brev på kort tid. Hade hon inte ringt själv till kliniken hade hon strukits ur operationskön.

Andra exempel som kommit till P4 Stockholms kännedom är bland annat en kallelse till undersökning som kom bort så att mottagaren ändå blev krävd på betalning när han inte kom till sjukhuset i tid. Andra fall har handlat om barns diagnoser och besked om behandlingar, plus flera fall där känsliga personuppgifter kommit bort eller hamnat fel.

Patrik Östberg, VD för Bring Citymail, beklagar problemen men exakt var de försvunna breven tagit vägen kan han inte säga.

– Nej, vi vet inte vad som hänt med ett brev som inte har nått mottagaren, säger Östberg.

Det är ju ofta viktiga brev med känsliga uppgifter det handlar om. Hur tänker du kring säkerheten?

– Vi vet ju inte vad varje enskilt brev innehåller, och ska inte veta det heller. Men varje brev ska nå fram till rätt mottagare på rätt dag, det är så vi jobbar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".