Zaida Catalán (arkivbild).
Zaida Catalán (arkivbild). Foto: Sören Andersson/TT

Zaida Catalán från Stockholm död i Kongo-Kinshasa

1:24 min

Svenska utrikesdepartementet har i natt bekräftat uppgifterna att den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán från Stockholm är död.

Zaida Catalán försvann för några veckor sedan på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Hon hittades död i en grav i måndags tillsammans med två andra personer. Catalán var i området för att utreda en massaker. Vad som hänt henne utreds nu av FN.

Anhöriga är underrättade.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega. Den tredje hittade personen var experternas tolk, enligt Reuters.

Zaida Catalán var jurist och satt under en period i Stockholms kommunfullmäktige för Miljöpartiet. Hon var också språkrör för Grön ungdom under fyra år, två av åren tillsammans med Miljöpartiets nuvarande språkrör Gustav Fridolin.

Efter fyra år i kommunfullmäktige i Stockholm lämnade hon svenska politiken för att arbeta som expert på sexuellt våld vid EUPOL i Kongo.

I ett uttalande beklagar FN:s generalsekreterare António Guterres dödsbeskeden djupt.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett uttalande att "Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst" och att Sverige är berett att samarbeta med de kongolesiska myndigheterna för att ställa de ansvariga till svars. 

Det här är Zaida Catalán

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund, mellan åren 2001 och 2005.

2009 försökte hon i en personvalskampanj att bli invald i Europaparlamentet. Var invald i Stockholms stads kommunfullmäktige från oktober 2006 till mars 2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.

Är utbildad jurist. Hon har bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i frågor som rörde kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbt-frågor.

De senaste åren har hon haft flera uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-missioner.

Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 utsågs hon till expert i FN:s Group of Experts on the Democratic Republic of the Congo, utskickad av Chile.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista