Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd.
1 av 2
Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd. Foto: Amanda Horne/SR, Peter Knutson
Jan Valeskog (S) Biträdande finansborgarråd rörande exploatering och infrastruktur och ordförande i fastighetsnämnden.
2 av 2
Jan Valeskog (S) Biträdande finansborgarråd rörande exploatering och infrastruktur och ordförande i fastighetsnämnden. Foto: Amanda Horne/SR, Magnus Selander

Kostnaden för Liljevalchs renovering skenar ytterligare

Oppositionsborgarråd (M): Över hundra miljoner i ökade kostnader plus höjd hyra, det tycker vi är väldigt olyckligt
2:19 min

Renoveringen och utbyggnaden av konsthallen Liljevalchs i Stockholm blir en dyr affär. Kostnaderna fortsätter att skena iväg och landar i dagsläget på en ökning med 139 miljoner kronor. Nu riktas kritik från både stadsledningskontoret och oppositionen.

Att renoveringskostnaderna har ökat med 50 procent kan få stora konsekvenser för andra kulturverksamheter i Stockholm enligt Joakim Larsson, oppositionsborgarråd för Moderaterna.

– Nu bara för Liljevalchs så är det över hundra miljoner som vi ser i ökade kostnader plus att man höjer hyran. Och detta gör ju sammanlagt att man slår undan benen för andra investeringar som behöver göras i år och det tycker vi är väldigt olyckligt.

Konsthallen på Djurgården i Stockholm har varit stängd sedan ett år tillbaka på grund av renovering. Och det ska även byggas en ny konsthall intill, signerad arkitekten Gert Wingård och konstnären Ingegerd Råman.

Kulturnytt har tidigare berättat att till- och ombyggnaden blir dyrare än väntat. I fjol var det 80 miljoner extra. Nu väntas slutnotan landa på 340 miljoner kronor – en total ökning med 139 miljoner.

Innebär en högre kostnad för staden

Orsaken är delvis att projektet stött på oförutsedda hinder som förorenad mark och sprickor i grunden säger Roger Mogert, kulturborgarråd i Stockholm.

– En del av de här sakerna är ju saker vi måste göra. Man måste förstärka grunden. Men det är klart att i förlängningen innebär det en högre hyra och en högre kostnad för staden. Så är det ju, säger han.

Finns det en risk att andra projekt blir lidande?

– Nej, det är nog inte min uppfattning att det här drabbar några andra projekt.

Men även Stadsledningskontoret är kritiska till de höga kostnaderna och skriver i genomförandebeslutet att styrningen av projektet varit mycket svag. Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd och ordförande i fastighetsnämnden, är självkritisk.

– Vi delar uppfattningen att det måste bli bättre på projekten överlag. Det här är något vi haft problem med i flera projekt. Även om det varit mest på idrottsområdet tidigare, så håller jag med om att vi måste få bättre underlag, så jag delar den kritiken, säger Jan Valeskog som samtidigt pekar på att ärendet överklagats av oppositionen flera gånger vilket medfört högre kostnader. 

Enligt det senaste tjänsteutlåtandet kan Liljevalchs flytta tillbaka verksamheten under hösten 2017 och in i den nya konsthallen sent 2020. Frågan är om budgeten kommer att hålla, undrar oppositionsborgarrådet Joakim Larsson.

– Man skriver ju det i tjänsteutlåtanden som vi fått i kommunstyrelsen. Att man är orolig för kostnadsutvecklingen och att det här skulle kunna hända igen. Och det är ju inte acceptabelt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".