Eva Björk Hamne, tant
Eva Björk Hamne, tant Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.

Så mår den svenska tanten

"Enbart en kvinna med livserfarenhet kan kalla sig för tant"
2:57 min

En koll på Wikipedia ger förklaringen att ordet "tant" avser en kvinna i medelåldern eller äldre. Eva Björk Hamne, som ger ut en tantkalender och driver ett tantmuseum, har en annan definition.

Om man får tro Eva blir man tant när man har en massa erfarenhet som förvandlats till klokskap.

Handlar det om livserfarenhet, kan man inte vara erfaren och ung?

– Nej, nej, nej. Då kan man vara tantig, men tant är förbehållet oss äldre.

Tantintresset kommer från Eva Björk Hamnes omgivning och de starka kvinnor som hon vuxit upp tillsammans med. Hennes mamma kunde inte ta hand om henne, så mostrar och grannar ryckte in och de har Eva alltid beundrat.

– Med sina olika egenskaper som jag försöker göra till mina så blev de kvinnorna mina förebilder.

Eva tycker inte riktigt att tanten får den uppmärksamhet den förtjänar.

- Tanten är ofta lite sedd över axeln, kanske på grund av tunn portmonnä som gör att man inte har råd att köpa det senaste klädmodet.

Det finns oändligt många teman för en tant att spinna vidare på. Eva träffar ideligen nya bekantskaper och hon har olika tantteman. 

– Det kan handla om gympa för tanter, städtips eller spray för grått hår. Man tar 1 citron och 5 deciliter vatten, kokar ner till hälften och sen sprayar man på håret och blir fin!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".