Drottning Silvia köper årets första majblomma På Maltesholmsskolan i Hässelby strand
Drottning Silvia köper årets första majblomma på Maltesholmsskolan i Hässelby strand Foto: Jonas Ekströmer/TT

Drottningen köpte årets första majblomma av barnen i Hässelby

Med flaggor och sång hälsade barnen på Maltesholmsskolan drottning Silvia välkommen, då hon idag kom på besök till Hässelby för att inhandla årets första majblomma.

Drottningen är Majblommans höga beskyddare, och har ända sedan 70-talet köpt årets första majblomma, men till skillnad från tidigare sker det i år inte på slottet, utan på en grundskola.

Bakom årets design står 11-åriga Miranda Nilsson från Luleå och hon var också en av dem som fick träffa drottningen för att lämna över nålen.

Även Zacharias Arrach, en av Maltesholmskolans elever, fick uppdraget att sälja välgörenhetsnålen till Silvia.

Majblomman är en barnhjälpsorganisation som bekämpar barnfattigdom i Sverige. Blomman som säljs av barn, har sålts sedan 1907 då Förstamajblommans riksförbund grundades i Göteborg.

I en enskild intervju med TT berättar drottning Silvia varför hon tycker att majblommor, som sålts i Sverige sedan 1907, är så viktiga för barnen.

– Inte bara för att få engagera sig, utan för att de får en känsla av att hjälpa andra barn. Jag tycker att det väldigt viktigt också pedagogiskt, att man formar ett barn att ta ansvar, säger drottning Silvia.

Över 100 år är mycket, och det är många barn som engagerat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".