Gösta Ekmans porträtt står framme i Filmhuset på Gärdet.
Gösta Ekmans porträtt står framme i Filmhuset på Gärdet. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio.

Filminstitutet sörjer Gösta Ekman

"Det var oerhört tungt att komma till jobbet"
4:24 min

Han kändes som en kollega, berättar Jan Göransson på Svenska Filminstitutet om den bortgångne skådespelaren Gösta Ekman.

Gösta Ekman är död, och därmed har en av Sveriges mest älskade nöjes- och kulturpersonligheter gått ur tiden.

Personalen i Filmhuset på Gärdet i Stockholm kommer att få se en nydigitaliserad version av Den hemliga vännen från 1990 av Marie Louise Ekman, Gösta Ekmans hustru, som en hyllning.

– Filmen var deras första arbete, de var inte gifta på den tiden, och hon specialskrev rollen till Gösta, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Jan Göransson blev bestört när han fick veta att Gösta Ekman gått bort.

– Vi sörjer honom oerhört. Han kändes som en kollega, säger Jan Göransson. Göstas insatser för svensk film är oerhörda.

Fakta: Gösta Ekman

Född 1939, död 2017. Son till regissören, manusförfattaren och skådespelaren Hasse Ekman. Sonson till den berömda skådespelaren Gösta Ekman den äldre.

Fick sitt första teaterjobb på Skansens friluftsteater 1955 och filmdebuterade året därpå i "Swing it, fröken!". Arbetade som regiassistent till Ingmar Bergman och för sin far under ett par år, innan han 1960 började arbeta på Stockholms Stadsteater.

Medverkade i många av HasseåTages revyer och i flera av deras filmer, bland annat "Att angöra en brygga" (1965), "Äppelkriget" (1971), "Mannen som slutade röka" (1978), "Ägget är löst" (1975) och "Picassos äventyr" (1978).

Skapade den omåttligt populäre figuren Gunnar Pappphammar tillsammans med Lena Söderblom i slutet av 70-talet. Papphammar blev både tv-serie och film.

Under 1980-talet fick han stora publikframgångar som "Sickan" i Jönssonligan-filmerna och Ekman spelade senare rollen som Martin Beck i sex filmatiseringar av Sjöwall-Wahlöös kriminalromaner.

Långfilmsdebuterade som regissör med filmen "Morrhår och ärter" 1985.

Medverkade i flera av hustrun Marie-Louise Ekmans filmer, bland annat "Nu är pappa trött igen" (1996), "Puder" (2001) och "Asta Nilssons sällskap" (2005). Spelade huvudrollerna i TV-serierna "Soldater i månsken" (2000) och "En fot i graven" (2001).

Källor: Myggans Nöjeslexikon, Nationalencyklopedin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".