Bälte ett krav i långfärdsbussar.
Bälte ett krav i långfärdsbussar. Foto: LARS SCHRÖDER / TT

SL vill få fler att använda bälte

"Mer oskyddad i en buss än personbil"
1:10 min

Efter bussolyckan med skolungdomar utanför Sveg vill SL få flera att använda bälte – långt ifrån alla passagerare följer bälteskraven som finns.

Claes Keisu, information på trafikförvaltningens presstjänst, säger att det är ett problem.

– Ja, det är ett problem att folk inte använder bälten i buss. För man är ju faktiskt mer oskyddad på en buss än i en personbil där det finns krockkuddar, säger Claes Keisu.

Lagen säger att om bälte finns på bussen ska det användas – trots det används de sällan. Nu vill SL uppmärksamma att ha det även om det är passagerarens ansvar i första hand.

– I nya bussar har vi bältespåminnare som man har ungefär i en bil, med en ljudsignal och en blinkande lampa. I äldre bussar har vi dekaler som säger att man ska använda bälte. Men eftersom många reser vanemässigt så ser man inte det som är där varje dag, säger Claes Keisu.

Bland SL:s bussar har häften bälten installerade, med undantag för innerstadsbussarna där bälte inte är ett krav och där man även får stå upp. Anledningen är att bussar tillverkade före 2004 kan sakna bälten.

– Då är det tyvärr så att vi har ett antal bussar som är tillverkade före 2004 och som saknar bälte. Vi byter bussar och uppgraderar fordonsparken regelbundet så på sikt kommer det finnas bälten i alla bussar som ska ha det.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".