Singöbor med plakat för att visa sitt missnöje. Foto: Anette Hallsenius
Singöbor med plakat för att visa sitt missnöje. Foto: Anette Hallsenius

Norrtälje till folkomröstning om nedläggning av skolor

Ulrika Falk, S: Inte lämpligt att gå till en rådgivande folkomröstning i efterhand
0:50 min

Det blir en folkomröstning om glesbygdsskolornas framtid i Norrtälje kommun. Men resultatet av omröstningen kommer inte att påverka nedläggningsbeslutet, enligt kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk, S.

Förra sommaren togs beslutet i kommunfullmäktige att lägga ned småskolorna i Björkö-Arholma, Rånäs och Herräng. Det ledde till stora protester och en namninsamling för en folkomröstning i frågan.

Och nu har alltså fullmäktige beslutat att det ska hållas en folkomröstning. Den är dock inte beslutande, utan rådgivande.

Frågan som invånarna kommer att få ta ställning är: "Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbyggdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) var emot en folkomröstning.

– För min och Socialdemokraternas del är det viktigt att människor i kommunen har möjlighet att påverka beslut. Men det här är ett beslut som kommunfullmäktige tog förra året och det är inte lämpligt att gå till en rådgivande folkomröstning i efterhand, säger hon.

Och Ulrika Falk tror inte att resultatet kommer att påverka nedläggningsbeslutet.

– Beslutet är långt gånget och i många delar verkställt. Det är det som både nämnder och kommunens tjänstemän har att förhålla sig till. Vi sätter demokratin ur spel om man inte verkställer det högsta beslutande organets inriktning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".