Yilmaz Kerimo och Christina Höj Larsen.
S litar på Migrationsverkets bedömningar. Foto: SR / Fredrik Sandberg/TT & Riksdagen

S säger nej till amnesti för ensamkommande

Vänsterpartiet vill se amnesti: En akut situation
1:38 min

Socialdemokraterna säger blankt nej till protestkravet på amnesti för ensamkommande flyktingbarn.

Drygt 18 000 ungdomar i Sverige väntar på besked från Migrationsverket om de får uppehållstillstånd och får stanna i Sverige.

P4 Stockholm har under tisdagen berättat att rörelsen Vi står inte ut kräver amnesti för ensamkommande – ett krav som Vänsterpartiet ställer sig bakom.

– Det är en akut åtgärd men vi befinner oss i en akut situation. Vi ser att de mår otroligt dåligt, bara i år har fyra tagit livet av sig, säger Christina Höj Larsen (V), riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Det är fullständigt ohållbart och därför behöver vi en amnesti för att de ska kunna andas ut.

Rörelsen Vi står inte ut vill att ungdomar som varit i Sverige i mer än ett år ska få stanna trots att de hunnit fylla, eller bedöms vara 18 år.

Christina Höj Larsen menar att det finns en stor osäkerhet i bedömningarna Migrationsverket gör av ungdomarna.

Men Socialdemokraterna håller inte med och ger nobben till kravet på amnesti. Yilmaz Kerimo (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet, säger att partiet litar på Migrationsverkets bedömningar.

– Vi tycker inte att man ska fatta kollektiva beslut. Det görs enskilda bedömningar och vi har fullt förtroende för att Migrationsverket gör sitt jobb.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".