Israa Abdali och sjukhus i Syrien
Israa Abdali vittnar om hemska scener i Syrien. Foto: TT/AFP PHOTO / Omar haj kadour & SR

Sollentunabo efter giftgasattack: Det är en massaker

Israa Abdali: Människorna här har massakrerats
4:56 min

Över 70 civila dödades i misstänkta giftgasattacken i Syrien. Sollentunabon Israa Abdali är på plats i Idlib och vittnar om hemska scener. – Det är fruktansvärt, jag har inga ord kvar.

P4 Stockholm når Sollentunabon och sjuksköterskan Israa Abdali över Facebook Messenger, dagen efter misstänkta giftgasattacken som krävde minst 72 människors liv.

Hon befinner sig i staden Idlib i nordvästra Syrien, i närheten av byn Khan Sheikhun där minst 72 personer ska ha dödats, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

– Vi åkte snabbt dit med ambulanser och möttes av hundratals människor och otroligt många skadade och döda. Det låg människor överallt på gatan, människor som kvävdes till döds, säger hon.

– Ingen hade något med sig som skulle kunna hjälpa de att andas rätt, det enda vi hade var vatten. Men självklart hjälpte inte det.

Israa Abdali berättar över Messenger inifrån Idlib att hon och några andra försökte ta de skadade till sjukhus – men möttes av överfulla sjukhus utan rätt mediciner.

– Människorna var helt förtvivlade och skrek "Varför händer det här oss".

Hon vittnar om att människor dagen efter flyr norrut i överfulla bilar.  Nu vädjar hon till omvärlden att reagera.

Det här händer just nu och läget är absolut katastrof. Jag vädjar till omvärlden att reagera. Att de som besitter makten ska påverka att något måste hända. Människorna här massakreras. Det är fruktansvärt, jag har inga ord kvar att uttrycka mig på.

Samtidigt som hon pratar med P4 Stockholm är det flygplan som far över byggnaderna.

– De har precis bombat här i staden.

Vilken vård finns där att få i dag?
– Ingenting är tillräckligt, det är ett ockuperat land och akutsjukvården är inte tillräcklig. Det finns för basvård, men ingenting för att behandla och vårda människor som attackerats med kemikalier. 

Vad skulle du som hjälparbetare vilja se för hjälp?
– Framför allt att det här måste stoppas, sedan att vårdpersonal måste få komma in och hjälpa. Man hinner inte skjutsa ut skadade till Turkiet för att rädda alla som skadats.

– Just nu vet jag inte hur dagen ska se ut, mer än fem minuter i taget. Men jag hoppas att jag inte ska behöva se fler döda.

Så kan du hjälpa de drabbade i Syrien

Barn i Syrien.

Ge en gåva till Radiohjälpens insamling. Märk inbetalningen med "SYRIEN".

  • Plusgiro: 90 1950-6
  • Swish: 90 1950 6

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".