Fisksätra centrum
Fisksätra i Nacka är Sveriges mest tätbefolkade tätort. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Stockholmarna bor allt tätare

Fler bor i tätorter
1:06 min

Befolkningen i landets tätorter ökar snabbt, och allra snabbast ökar den i Stockholm. Det visar ny statistik från SCB.

Den överlägset största tätorten i såväl länet som landet är Stockholm, där även Solna, Sundbyberg och delar av andra grannkommuner ingår. Under förra året ökade antalet invånare i Stockholms tätort med drygt 23 000 personer och var vid slutet av året en bra bit över en och en halv miljon.

I undersökningen definieras en tätort som en sammanhängande bebyggelse med minst 200 invånare. Enligt SCB har Stockholms län 139 tätorter, och i hela landet finns det närmare 2 000 tätorter.

Men de flesta av länets kommuner har flera tätorter som är åtskilda av glesare bebyggda områden. Norrtälje till exempel har enligt den här definitionen 21 tätorter – störst är centralorten Norrtälje och minst är Finsta med 253 invånare.

SCB konstaterar också att befolkningen i tätorterna bor allt tätare, och mest tätbefolkad av alla landets tätorter är Fisksätra i Nacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".