Dådet på Drottninggatan
1 av 12
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dådet på Drottninggatan
2 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Dådet på Drottninggatan
3 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Dådet på Drottninggatan
4 av 12
Foto: Claudio Bresciani/TT
Dådet på Drottninggatan
5 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Dådet på Drottninggatan
6 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Dådet på Drottninggatan
7 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Dådet på Drottninggatan
8 av 12
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Drottninggatan
9 av 12
Rök syns från platsen. Foto: Louise Lundmark/Sveriges Radio
Dådet på Drottninggatan
10 av 12
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dådet på Drottninggatan
11 av 12
Foto: Anders Wiklund/TT
Dådet på Drottninggatan
12 av 12
Foto: Privat
Attentatet på Drottninggatan

Lastbil körde in i folkmassa i centrala Stockholm

Chefsläkare Johan Bratt: Ytterligare en person har dött på sjukhus
2:37 min

Vid 14.53 på fredagseftermiddagen fick polisen in ett larm om att någon hade kört in en lastbil i en folkmassa på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan, vid Åhléns City. Dådet krävde fem dödsoffer.

Vid 14.53 fick polisen in ett larm om att någon hade kört in en lastbil i en folkmassa på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan, vid Åhléns City.

Lastbilen ska ha kapats och körts på Drottninggatans gågata ner till korsningen vid Mäster Samuelsgatan.

P4 Stockholms reporter Fredrik Ramel hamnade mitt i tumultet.

– Jag var på en affär i närheten när jag hörde en smäll och skrik från Drottninggatan. Jag ser hur två människor ligger utanför en av klädbutikerna och en död hund tror vi att det var, säger han.

Chefsläkaren på Stockholm läns landsting säger till Ekot att fyra personer är döda och 15 är skadade, varav nio är allvarligt skadade. Sex personer lämnade sjukhuset under natten.

Runt 20-tiden på fredagen greps en misstänkt man i Märsta. Denne man anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Enligt källor till Ekot är mannen från Uzbekistan.

– Som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, säger polisens presstalesman, Lars Byström, i Ekots extrasändning på lördagsmorgonen.

Flera poliskällor säger till SVT Nyheter att en väska med sprängmedel hittades i lastbilen.

Under eftermiddagen och kvällen spärrade polisen av innerstan. Kravallutrustad polis kom till Kungsgatan och butiksanställda i området ombeddes att hålla sig inomhus. Först vid 18.30-tiden började polis evakuera personer från butiker i området.

Stockholms läns landsting gick ut med katastrofläge på alla sjukhus under eftermiddagen. 19:25 gick de från katastrofläge till förstärkningsläge.

All tunnelbanetrafik på röda, gröna och blå linjen stoppades i flera timmar efter beslut av polisen. Vid klockan 19.30 återupptogs trafiken men tågen körde förbi T-centralen. Pendeltågen började åter rulla efter klockan 20.

Tusentals stockholmare fick gå hem till fots efter att kollektivtrafiken avbröts. Stockholmare började också erbjuda skjuts och öppnade sina hem under hashtaggen #openstockholm. Röda korset och Svenska kyrkan öppnade också upp samlingslokaler för folk som inte tog sig hem.

Många byggnader, butiker och institutioner stängde under fredagen. Däribland SF:s biografer, Kulturhuset, Stadsteatern och flera större köpcentrum.

Bryggeriföretaget Spendrups säger till TT att det var deras lastbil som kapades.

– I samband med en leverans på restaurang Caliente så är det någon som hoppar in i förarkupén och kör iväg med bilen, medan chauffören lastar av, säger Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett uttalande att Sverige har blivit attackerat. Han sammankallade regeringen under fredagskvällen.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på att det är ett terrordåd. Vi tänker på offren, deras familjer och de skadade, säger Stefan Löfven.

Dådet – det här vet vi

Fyra är bekräftat döda och minst femton skadade.
En person är gripen och anhållen för inblandning i dådet. Det är troligtvis chauffören säger polisen.
Kollektivtrafiken är igång igen efter flera timmars stopp
Förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".