Greta Gerwig med tax i Wiener Dog. Foto: NonStop Entertainment.
1 av 5
Greta Gerwig med tax i Wiener Dog. Foto: NonStop Entertainment.
Mikael Cvetkovic och Daniel Cvetkovic i Den enda vägen. Foto: The Bakery Entertainment.
2 av 5
Mikael Cvetkovic och Daniel Cvetkovic i Den enda vägen. Foto: The Bakery Entertainment.
Michael Keaton i The Founder. Foto: Scanbox Entertainment.
3 av 5
Michael Keaton i The Founder. Foto: Scanbox Entertainment.
De unga superhjältarna i Power Rangers. Foto: Nordisk Film.
4 av 5
De unga superhjältarna i Power Rangers. Foto: Nordisk Film.
Brie Larson i Free Fire. Foto: Lucky Dogs.
5 av 5
Brie Larson i Free Fire. Foto: Lucky Dogs.

"The Founder" är förbluffande men suverän

Filmpremiärer 7 april
5:25 min

Historien om fyra taxar och människorna runtom är charmig. Men starkast den här bioveckan är den förbluffande historien om McDonalds cyniske grundare, tycker P4 Stockholms filmrecensent Björn Jansson.

Den enda vägen är Manuel Conchas andra långfilm, den förra kom 2008 och hette Manana – och jag har lärt mig en hel del sen dess, säger han.

Den enda vägen handlar om två bröder, de är tajta och när den ena brodern ska hämta den andre efter fotbollsträningen kommer en man fram till deras bil, och skjuter rakt in i den. Den ene brodern blir allvarligt skadad och hamnar i rullstol. Men han kan räddas av en operation. Tyvärr är det kö i Sverige men i Danmark kan han opereras snabbt om de betalar operationen.

Den enda vägen handlar om kärleken mellan syskonen, men också om alla fördomar de möts av som killar med invandrarbakgrund. Att det är en seriemördare som skjutit kommer fram först senare, i början av filmen tror polisen att killarna varit inblandade i kriminalitet och deras lägenhet blir vänd upp och ner.

Den enda vägen är ett stabilt drama, lite efter formuläret där poliser är dumma och brorsorna schyssta. Men det är välgjort och spännande.

Jag ger en trea till Den enda vägen.

Wiener-Dog är en annorlunda film, med flera historier i samma film. Det som är gemensamt är just wiener-dog – taxarna. Söta, iakttagande, ibland har de hittat rätt, ibland råkar de illa ut. Och människorna runt omkring, de passerar förbi.

En del fastnar, är speciella, andra glömmer man snart. Det finns en charm och en positiv kantighet i Wiener-dog och historierna som berättas i filmen. Jag ger en trea i betyg.

The Founder handlar om grundaren av McDonalds-imperiet. Och jag sitter en bit in i filmen och undrar vad poängen är med denna långa reklamfilm där hamburgare vänds i bild. Sedan, gradvis, skruvas cynismen upp och Ray Kroc, som spelas av en suverän Michael Keaton, blir allt mer hänsynslös.

Grundarna av den första McDonalds-restaurangen, bröderna Dick och Mac, går med på att samarbeta med Kroc. Han vill ta deras idé och göra kedja av konceptet med hamburgare som snabbmat. Och han skyr inga medel.

När bröderna säger att det måste vara mjölk i en milkshake, så struntar han bara i det och skickar pulvermilkshake till de nyöppnade McDonalds-restaurangerna. Han som varit en misslyckad kringresande försäljare ser chansen att bli riktigt rik. Så han kör över bröderna, lurar de och snor deras företag. Där har vi grundaren av McDonalds-kedjan.

En förbluffande historia om framgångens svarta baksida. Med verklighetsbakgrund. Jag ger en stark trea till The Founder.

Power Rangers handlar om ett gäng ungdomar som får superhjältekrafter och ska rädda jorden, inte det minsta originellt alltså.

Det här är superhjältefilm för barn och kanske barnsliga vuxna. Hotet mot jorden har man sett förut, det är Transformersliknande maskiner och motståndare som växer upp ur marken och tonåringarna är som ett gammaldags pojkband, men nu förstås med tjejer också.

Mitt betyg blir en svag tvåa. Okej att det kanske funkar på en ung publik, men är man vuxen är det lamt.

Veckans sämsta film tycker jag Free Fire är. Jag vet att det finns de som tycker att det är kul med en film där man skjuter sig igenom hela film, att de skrattar när någon får dansa för kulorna och dräpande repliker fälls.

Men det kan göras så mycket bättre och med någon sorts mening i sig. Jag ger en etta till Free Fire och den långa skottväxlingen som utbryter när en vapentransport ska byta ägare i en stor lagerlokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".