Stockholms tingsrätt, Rakhmat Akilov
1 av 5
Rakhmat Akilov, 39, erkänner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt
2 av 5
Stort säkerhetspådrag utanför tingsrätten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rakhmat Akilov, (C) med täckt huvud,
3 av 5
Rakhmat Akilov med täckt huvud vid häktningsförhandlingen. Foto: Johan Hallnäs/TT
Medieuppbåd utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt
4 av 5
Medieuppbåd utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.
5 av 5
Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Attentatet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott – har häktats

0:45 min

Den 39-årige Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott, uppger hans advokat under häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Akilov har häktats på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

Vid 10-tiden på tisdagen inleddes häktningsförhandlingen mot den 39-årige mannen som misstänks för terroristbrott genom mord.

Bakom stängda dörrar har Akilov erkänt det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i fredags. Mannen medger att bli häktad.

När förhandlingarna åter blev offentliga vid 11.30 meddelande rättens ordförande att 39-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

P4 Stockholms reporter Ulf Bungerfeldt är på plats och berättar att det är ett omfattande säkerhetspådrag där journalisternas utrustning noggrant gås igenom.

– Det kommer vara ett omfattande säkerhetspådrag, att jämföra med när grov organiserad brottslighet ställs inför rätta, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholms tingsrätt.

Den fortsatta förhandlingen sker bakom stängda dörrar och det råder strikt fotoförbud. Akilov, som har en rysk tolk under förhandlingarna, ombads av rätten att ta bort tröjan som täcker delar av hans ansikte. 

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem säger till Ekot att ett erkännande i brottmål måste finna stöd i bevisningen.

– Kraven på stödbevisning är fortfarande ganska höga, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att Akilovs erkännande underlättar utredningen.

– Det underlättar naturligtvis utredningen men vi måste också se till att utreda eventuella medgärningsmän och då ställa dem till svars, säger Ygeman till TT.

Vid en pressträff efter häktningsförhandlingen säger åklagare Hans Ihrman att man inte kommenterar något om bevisning eller motiv men menar att mycket återstår i utredningen.

– Det finns andra personer att följa och utreda vidare. Det här är bara början på en lång utredning. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga vid rätta.

– Erkännandet är en stark bevisning, men utredningen är inte klar och mannens inställning kan ändras under resans gång, säger Ihrman.

Kan det finnas fler inblandade?

– Vi utesluter ingenting, säger åklagaren.

Åtal ska vara väckt senast 11 maj.


Polisen har tidigare påpekat att bevisläget ser "mycket bra" ut, baserat på bevisning och vad mannen själv uppgett.

39-åringen har ansökt om att få byta advokat, från sin nuvarande Johan Eriksson, till en som är sunnimuslim. Chefsrådman Malou Lindblom avslog i går begäran – hon säger till Ekot att det inte finns tillräckliga skäl för ett byte.

Av häktningsframställan framgår att 39-åringen har en postadress i Norra Stockholm. Enligt uppgifter till Ekot ska han även haft koppling till en lägenhet i södra Stockholm.

För att det ska bli ett terroristbrott måste åklagaren bevisa att dådet ska ha kunnat skada en stat och ha begåtts i syfte att allvarligt skrämma en befolkning.

Parallellt i utredningen har även ytterligare en person suttit anhållen. Åklagaren beslutade vid 12 på tisdagen att häva anhållandet.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

En av de personer som vårdats för sina skador har nu kunnat lämna sjukhuset. Därmed vårdas fortfarande åtta personer på sjukhus i Stockholm, två av dem är allvarligt skadade.

Så resonerar P4 Stockholm om publiceringen

P4 Stockholms kanalchef har beslutat att vi namnger den huvudmisstänkte Rakhmat Akilov som erkänner att han utförde terrordådet i Stockholm

Däremot håller vi linjen att Akilov är att betrakta som misstänkt tills dess eventuell dom har fallit.

Mannens erkännande är viktigt i fallet, men det krävs stödbevisning i fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista