Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FARR: Hårdare tag mot papperslösa inte lösningen

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 05.05
"De flesta som söker asyl är på flykt från terrorister"
1:40 min
Ordförande FARR Sanna Vestin
Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Flyktinggruppernas riksråd, FARR, oroas över kraven på hårdare tag mot papperslösa. FARR tror inte att det förhindrar framtida brott.

Efter fredagens terrordåd på Drottninggatan har politiker från både regeringen och oppositionen krävt hårdare tag mot personer som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd, vilket oroar FARR:s ordförande Sanna Vestin.

– Hur ska vi kunna stoppa en person som vi ännu inte vet att den kommer begå ett brott? Det här är ju ett allmänt problem. Det kan ju inte lösas med att man utvisar människor för att man tror något man inte vet.

– Lika lite som det går att stoppa en svenskfödd person från att begå ett brott som man inte vet att den kommer att begå, säger Sanna Vestin.

Det beräknas finnas 12 500 personer i Sverige som inte fått asyl och som ska utvisas, men som avvikit och som polisen letar efter. En av dem var den misstänkte för terrordådet på Drottninggatan.

Efter terrordådet har politiker från olika partier sagt att verkställandet av utvisningarna och samarbetet mellan myndigheter måste fungera bättre.

Redan förra året ändrades lagarna för att fler som fått avslag på sin asylansökan också ska lämna landet. Bland annat tog man bort dagsersättningen till de personerna.

Sanna Vestin från Flyktinggruppernas riksråd, FARR, tycker att politikerna gör det lätt för sig när de pratar om hårdare tag.

Hon poängterar att det i praktiken ofta är svårt att utvisa folk. En del är statslösa och har inget land som vill ta emot dem. Och till Uzbekistan, där den misstänkte terroristen kommer ifrån, tvångsutvisas ingen eftersom de riskerar att utsättas för tortyr.

– Man tar ofta miste när man pratar om hårdare tag. Därför att det du får när du utvisar människor som inte har något att återvända till, eller som inte vågar återvända till, det är de papperslösa.

– Men sen tycker jag också att man måste komma håg att de allra flesta som söker asyl i Sverige är på flykt från terrorister, säger Sanna Vestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".