Emil Grönholm, konstnär
Konstnären Emil Grönholm har bland annat målat av Kjell Bergkvist. Foto: Sven Rönnqvist, P4 Stockholm

Han målar av kändisar för att rädda barn i Thailand

2:42 min

Varje dag drunknar sju barn i Thailand. Skådespelaren Kjell Bergqvist har startat en simskola och samlar in pengar genom att auktionera ut tavlor målade av konstnären Emil Grönholm.

Emil Grönholm jobbar även med att tapetsera och när han gjorde just det hemma hos Kjell Bergqvist så passade han även på att i hemlighet att måla av skådespelaren. Tavlan la Kjell Bergqvist sen ut på Blocket och den såldes snabbt. Då föddes idén att Emil Grönholm skulle måla av Bergqvists kända vänner och sälja tavlorna. Pengarna går till den simskola som Kjell Bergqvist och hans fru startat i Thailand.

– Det finns en portabel pool som kan ställas upp vid exempelvis en skola och då kan barnen under säkra förhållanden lära sig att simma, berättar Emil Grönholm.

Att lära sig simma är inget som är givet i Thailand. Även om barnen får lära sig att undvika havet så finns det gott om vattendrag som är farliga och dessutom drabbas landet ofta av översvämningar.

– Jag åkte ner till Thailand för att se hur simskolan arbetar och då hade det precis varit översvämningar, så jag fick åka med ut och dela ut nödhjälp till de drabbade, berättar Emil Grönholm.

Drygt en kvarts miljon har hittills samlats in till simskolan i Thailand med hjälp av porträtten.

– Barnen i Thailand verkade mest glada över att de fick glass men också att de kunde plaska runt i en pool, det får de annars inte. Det var fint att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista