Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chaufförer utsatta efter terrorattentatet

Published torsdag 13 april 2017 kl 11.51
"Många känner sig inte trygga"
(5:41 min)
Drottninggatan lastbilar genre
Credit: TT/Montage

Folk som visar fingret, stirrar eller som går omvägar för att undvika lastbilen. Flera av Spendrups chaufförer har rapporterat att de känner sig utsatta efter fredagens terrorattentat på Drottninggatan.

– Många chaufförer känner sig inte trygga, säger Dilshad, transportledare på Spendrups. 

Lastbilen som dödade fyra personer och skadade 15 stals från Spendrups när den skulle leverera varor i centrala Stockholm. Efter attentatet har företaget gett de chaufförer som vill, en möjlighet att ha en stödperson bredvid sig i bilen under sina leveranser. 

– Vi fick tidigt signaler om att många chaufförer kände sig oroliga. De chaufförer som ville fick då ha med sig en stödkompis i bilarna, säger Helena Nylén, varuförsäljningsdirektör på Spendrups. 

Öltillverkaren har efter fredagens attentat valt att ta bort liknande reklam som den som fanns på attentatsbilen. 

– Många tyckte det var jobbigt att se lastbilar som såg exakt likadana ut, så vi har valt att ta bort den, säger Helena Nylén, varuförsörjningsdirektör.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har under torsdagen bjudit in flera aktörer till en diskussion om vad som kan göras för att hindra att lastbilar används till terrordåd. Helena Nylén är positiv till att se över säkerhetsrutinerna men säger att det bör tillsammans med hela transportbranschen. 

– Vi kommer alltid att gå igenom våra säkerhetsrutiner när det händer saker som får oss att fundera på om de är tillräckliga.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".