Miljonstöd till EU-medborgare får moderat kritik

1:47 min

Stockholms stad vill ge nya 22 miljoner, alltså totalt 44 miljoner kronor i bidrag till ideella organisationer för arbetet med utsatta EU-medborgare under de kommande två åren. Men Moderaterna i Stockholm är kritiska.

Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden i Stockholms stad, menar att man håller på att permanenta utanförskapet för den här gruppen.

– Omfattningen av den här verksamheten och kostnaderna ökar, men vi ser inte hur det skulle leda till att antalet EU-medborgare på våra gator minskar. Det är en hel del pengar och nu går de inte bara till de så kallade basbehoven, säger hon.

Moderaterna är positiva till det partnerskap som staden knutit med den ideella sektorn - men det bör begränsas till akuta insatser, säger Ström. 

– Akut stöd till de här personerna har vi inte varit emot. Däremot säger vi att det inte är en långsiktig lösning att låta dem tigga på våra gator. Vi har inte heller fått några ordentliga siffror.

– Vi vet att det rör sig om ungefär 750 individer varav 120 nyttjar natthärbärgen. Och över 44 miljoner kronor under de två åren för de individerna är väldigt mycket pengar.

Andrea Ström påpekar att ingen analys har gjorts över bakgrundsbehoven innan man beslutat att avsätta dessa nya 22 miljoner.

Men summan är rimlig, anser socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

– Det här är den bedömningen vi gjort, att man behöver öka resurserna till den här gruppen. Det är en väldigt viktig del och vi har lagstadgat ansvar och ska följa svensk lag.

Man har ett ansvar att människor inte ska frysa ihjäl på våra gator.

Det handlar om att lindra nöd, säger Åsa Lindhagen. Hon håller inte med om att staden genom sin hjälp befäster utanförskapet.

– Det skulle jag snarare se som någonting som skulle kunna underlätta för människor och ge kraft att ta sig vidare och ta ett steg till om man har möjlighet. Försöka ta sig in på arbetsmarknaden vilket är väldigt svårt för den här gruppen.

Stadens bidrag går till Stockholms stadsmission, Frälsningsarmén, Filadelfiaförsamlingen, Convictus och Ny Gemenskap. Pengarna ska användas till  härbärgen där det också serveras mat men även till samhällsråd och information om det svenska samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista