Gode man Inger och Abbe på HVB-hemmet i Huddinge.
Gode man Inger och Abbe på HVB-hemmet i Huddinge. Foto: Louise Lundmark.

De tvingades flytta med två dagars varsel

"Man flyttar runt dem som djur"
1:50 min

Socialförvaltningen i Sollentuna kommun beslutade att med två dagars varsel omplacera åtta ensamkommande pojkar, från Huddinge till Södertälje.

På boendet i Huddinge har det sedan över ett år tillbaka bott åtta pojkar i åldrarna 15–17 år. För en vecka sedan fick Inger, som är god man till två av pojkarna, ett samtal från socialförvaltningen på Sollentuna kommun.

Hon fick då beskedet att pojkarna skulle tvingas att flytta ut eftersom boendet i Huddinge inte var ett godkänt HVB-hem. Detta med bara två dagars varsel. 

– Vi har inte fått någon information innan och inte haft möjlighet att prata med våra pojkar. Så som Sollentuna kommun har hanterat det här är under all kritik. Jag blev förbannad, arg och ledsen, säger Inger. 

Efter beskedet åkte hon för att prata med pojkarna som kände sig besvikna och vägrade att lämna.

– Man flyttar runt dem som djur. De flyttar dem från ena stället till det andra och de har ingenting att säga till om, fortsätter hon.

Abbe, en pojke som bor på hemmet i Huddinge, berättar att han blev chockad och ledsen när han fick höra beskedet.

Jag mår dåligt just nu. Jag vet inte vad som ska hända. Det är svårt att flytta till något annat ställe. Det är svårt att sova och jag är chockad.

Kerstin Lidman, socialchef på Sollentuna kommuns socialförvaltning, bemöter kritiken. 

– Det är beklagligt att det blir så pass långa handläggningstider för IVO. Men både boende och de företag som driver dem visste att det var tillfälliga boenden och att ungdomarna i de flesta fall kommer att placeras om, säger hon. 

Det är brist på godkända hem och därför kan beslut komma hastigt, fortsätter Kerstin. Men hon säger också att det inte är någonting oväntat då de är medvetna om att de ska flytta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".