Så tycker vi om folk som äter på tunnelbanan

"Det luktar ju rätt mycket"
3:07 min

Kaffe, macka eller kanske grillad kyckling. Resenärer som äter i kollektivtrafiken väcker starka reaktioner bland stockholmarna.

"Allt oftare ser jag passagerare på tunnelbana och pendeltåg som inte nöjer sig med att äta lite godis, en frukt eller dylikt utan helt sonika plockar upp sin matlåda och intar lunch/middag under färden".

En av P4 Stockholms lyssnare skriver i ett mejl att det inte är helt ovanligt att folk kommer in i tunnelbanan med en hamburgare och pommes frites, kebab, tunnbrödsrulle eller rentav grillad kyckling för att helt enkelt få sig ett skrovmål under resan.

"Det är ju inte helkul som medpassagerare att sitta bredvid någon som på en ganska liten yta ska försöka lyckas med balansakten att äta den medhavda maten och drycken utan att spilla på andra vid häftigare inbromsningar. Sedan är det inte alla som älskar stek-och grill lukt i kollektivtrafiken".

– Jag tycker inte att det är lämpligt. Jag tycker synd om dem som inte kan sitta hemma i lugn och ro, säger en kvinna på T-Centalen.

Enligt SL är det tillåtet att exempelvis äta en frukt i kollektivtrafiken. Men att äta sina lunchlåda eller middag på bussen eller i tunnelbanan är inte okej.

– Våra ordningsregler säger att man inte får förtära mat som kan väcka obehag. Det gäller att man tänker på sina medresenärer och visar respekt, säger Claes Keisu på SL.

SL förlitar sig på resenärernas sunda förnuft och poängterar att man också måste tänka på att inte skräpa ner.

– Jag äter innan jag går på bussen, säger en man på Odenplan. Det har ju hänt att folk äter grillad kyckling på bussen, och det är luktar ju rätt mycket. Det är inte så trevligt.

Var med i diskussionen hos P4 Stockholms på Facebook.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".