Ensamkommande
Foto: Jessica Gow/TT

Ensamkommande hanteras olika efter åldersprövning

"Hamnar bland vuxna som kanske röker och dricker"
1:34 min

Det är stora skillnader hur kommuner behandlar ensamkommande flyktingungdomar om ungdomarnas ålder skrivs upp, visar en undersökning som organisationen Vi står inte ut har gjort.

Om ungdomarna betraktas som äldre än 18 år kan det i vissa kommuner bli aktuellt med både flytt och avbruten skolgång. Men vissa kommuner gör inga större förändringar alls.

Kajsa Aronsson, som jobbar som volontär på organisationen Vi står inte ut, reagerar på att det är så stora skillnader mellan kommunerna:

– I Stockholms kommun är det ju också olika regler i de olika stadsdelarna, och det är ju märkligt, säger Kajsa Aronsson.

Vi står inte ut är en organisation som jobbar för ensamkommande flyktingbarns rättigheter. Organisationen har gjort en undersökning om hur ensamkommande flyktingbarn påverkas av att deras ålder skrivs upp från att vara under 18 år till att vara äldre än 18 år och därmed vuxna.

Den visar att det skiljer sig mycket beroende på vilken kommun eller stadsdel ungdomarna bor i.

I vissa kommer får ungdomarna bo kvar i sitt boende, får gå kvar i skolan och behålla sin gode man.

I andra kommuner förlorar de allt, säger Kajsa Aronsson.

– Anledningen är tror jag är om det finns människor i beslutsprocessen som är gode män eller som har kommit i kontakt med de här barnen och för in det perspektivet, det handlar ju till slut om pengar, när ungdomen fyllt 18 år ska migrationsverket stå för pengarna, säger Kajsa Aronsson.

När ensamkommande barns ålder skrivs upp eller när de fyller 18 år så får de inte bo kvar i kommunerna.

I stället flyttas de ofta till ett migrationsboende för vuxna.

Liisa Korvenranta är volontär på Vi står inte ut.

– De har ju integrerat sig och fått nätverk, men så hamnar de bland vuxna som kanske röker och dricker och de blir passiva och mår dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".