JO-anmälan
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.

Telge Bostäder kritiseras av JO

Reporter ville ha ut mejl från bolaget
1:17 min

Telge Bostäder får kritik av JO, efter att det tagit flera månader att få besked om allmänna handlingar.

Enligt lag ska man få besked så fort som möjligt när man begär ut offentliga handlingar. Är materialet väldigt omfattande eller om det behöver sekretessprövas så är några dagars väntan godtagbart. 

Men när P4 Stockholm ville ha ut mejl från det kommunala bostadsbolaget Telge Bostäder dröjde det inte bara några dagar, utan hela fyra månader, att få besked om att några sådana mejl inte fanns.

Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen, JO.  

I JO:s beslut fastslås att Telge Bostäder redan i augusti förra året visste om att det inte fanns några mejl att begära ut som stämde överens med P4 Stockholms förfrågan. Trots det dröjde det alltså enda till december innan det kom nått besked. En fördröjning som "naturligtvis inte är acceptabel" enligt skyndsamhetskravet i tryckfrihetsförordningen, skriver JO i sitt beslut.

Telge Bostäder menar i en skrivelse till JO att det hela berott på misskommunikation mellan P4 Stockholm och Telge Bostäder, och att man nu kommer att se till att ha en mer "stringent interninformation" så att något sånt här inte upprepas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".