Moské i Jakobsberg skadades i brand

1:44 min

En kraftig brand rasade i moskén i Jakobsberg natten till måndagen. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Branden ska ha börjat på utsidan av lokalen, säger Kent Lundqvist, operativ chef på Räddningstjänsten i Stockholm.

– När vi kom till platsen så hade vi en fullt utvecklad brand på baksidan av byggnaden. Vi slog snabbt ner branden på baksidan och letar nu efter glödbränder och eventuella spridningseffekter av branden in i byggnaden, säger Kent Lundqvist.

Larmet kom in strax efter 23-tiden på söndagskvällen. Vid två-tiden på måndagsmorgonen var branden under kontroll, men räddningstjänsten hade fortfarande mycket personal på plats och räknar med att släckningsarbetet pågår hela natten.

– Byggnaden är rökfylld och nu gäller det att leta och undersöka om det har tagit sig in från utsidan till insidan, säger Kent Lundqvist.

Enligt räddningstjänsten är det stora brandskador på utsidan och på vinden, och hela fastigheten har rökskador.

Tidigare under kvällen hade det varit fest i lokalen, som används som moské av shiamuslimer. Efter festen kände personer som lämnat lokalen att det luktade rök och larmade, säger Mats Brännlund, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Ingen ska ha befunnit sig i lokalen när branden bröt ut. 

Enligt TT har Säpo informerats om misstankarna om mordbrand. Det görs rutinmässigt eftersom det rör sig om en moské. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista